Antena 3 CNN Externe Iran: Prezenţa SUA la discuţiile nucleare este un lucru "pozitiv"

Iran: Prezenţa SUA la discuţiile nucleare este un lucru "pozitiv"

Iran: Prezenţa SUA la discuţiile nucleare este un lucru "pozitiv"
17 Iul 2008   •   17:52

Ministrul de externe al Iranului a declarat, joi, că participarea Statelor Unite ale Americii la discuţiile despre programele nucleare este un lucru "pozitiv", dar Franţa spune că marile puteri tot ar dori ca Teheranul să facă propuneri exacte pentru a rezolva disputa privind îmbogăţirea uraniului în Iran.

SUA au anunţat miercuri că vor trimite o delegaţie la Geneva pentru a participa la discuţiile nucleare cu Iran pentru prima oară, încercând astfel să sublinieze Republicii Islamice şi celorlalţi participanţi că Washingtonul îşi doreşte o rezolvare diplomatică a acestui impas. "Participarea americană este pozitivă. Privim cu încredere spre un angajament constructiv", a declarat ministrul de externe iranian, Manouchehr Mottaki, la o conferinţă de presă ţinută la Damasc.

Subsecretarul de Stat al SUA, William Burns, li se va alătura înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Javier Solana, şi trimişilor din China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania, la discuţiile de sâmbătă cu negociatorul iranian pe probleme nucleare, Saeed Jalili. Marile puteri vor un răspuns detaliat din partea Iranului la oferta financiară şi diplomatică primită pentru a pune capăt activităţii nucleare.

Ministrul de externe francez, Bernard Kouchner, a declarat şi el că prezenţa SUA va fi un lucru bun şi că predispoziţia Iranului pentru discuţii este încurajatoare, în ciuda răspunsului iniţial negativ. "Am vorbit cu Mottaki şi este deschis, dar la ce? Asta e mereu problema. Vorbim şi tot vorbim cu iranienii, dar niciodată nu se ajunge la o soluţie", a spus Kouchner. El a adăugat că ultimul răspuns al iranienilor a fost "OK pentru dialog", însă nicio vorbă despre subiectul principal, suspendarea activităţii de îmbogăţire a uraniului. "Să sperăm că dialogul acesta va avea succes, dar să fim totuşi precauţi. E posibil ca americanii să adopte o poziţie dură la Geneva, dar cu siguranţă prezenţa lor este un lucru bun", a mai spus ministrul de externe al Franţei.

Iranul a refuzat să îşi oprească programul nuclear, aşa cum i-au cerut cele şase mari puteri înainte ca discuţiile despre beneficiile economice oferite Teheranului să înceapă. "Această realizare nucleară aparţine întregii naţiuni iraniene şi nicio mare putere nu va putea să lipsească naţiunea iraniană de această tehnologie şi de dreptul de a o deţine", declara zilele trecute liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei.

Statele Unite şi celelalte puteri suspectează că Iranul caută să îşi construiască bombe nuclear sub acoperirea unui program civil. Iranul, al patrulea exportator de petrol din lume, susţine că programul nuclear are ca singur scop producerea de electricitate.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close