Antena 3 CNN Externe Iranul, acuzat de contrabandă cu arme de Occident

Iranul, acuzat de contrabandă cu arme de Occident

Iranul, acuzat de contrabandă cu arme de Occident
Sursa foto: Foto: media-ocracy.com
10 Dec 2010   •   23:20

Iranul a fost acuzat, vineri, de ţările occidentale din cadrul Consiliului de Securitate, că foloseşte metode din ce în ce mai complexe pentru a face contrabandă cu arme în străinătate, încălcând astfel rezoluţia ONU, transmite AFP, citată de Mediafax.

Ambasadorul Marii Britanii, Mark Lyall Grant, a cerut Consiliului ia în calcul înăsprirea sancţiunilor iar Franţa a declarat că experţii care se ocupă de sancţiuni ar trebui să ancheteze "tehnicile de subterfugiu" ale Iranului.

Totul se întâmplă după ce, în septembrie, au fost confiscate şapte tone de explozibil T4 în mai multe containere din Calabria (Italia) şi, luna trecută, a altor 13 containere cu mortiere, rachete şi alte arme în Nigeria.

Potrivit lui Lyall Grant, comitetul de sancţiuni al Consiliului de Securitate ar trebui "să ia în calcul adăugarea unor elemente suplimentare pentru prevenirea unor noi încălcări".

Reprezentantul permanent adjunct al Franţei, Martin Briens, susţine că există un "flux considerabil de arme şi alte produse periculoase care sunt, din nou, aduse la suprafaţă". Briens a mai spus că acest lucru demonstrează faptul că "sancţiunile au un impact, pentru că Iranul este nevoit să recurgă la scheme şi itinerare din ce în ce mai complicate".

Susan Rice, ambasadorul american la ONU, a susţinut aceste apeluri la o anchetă aprofundată, care, a spus ea, "ne vor ajuta să înţelegem mai bine şi să oprim contrabanda cu arme a Iranului".

×
Subiecte în articol: occident sanctiuni
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close