Antena 3 CNN Externe ISIS-K a revendicat atacul sinucigaș de la moscheea din Kandahar

ISIS-K a revendicat atacul sinucigaș de la moscheea din Kandahar

Zeci de oameni au fost uciși într-un atentat cu bombă care a avut loc vineri la o moschee șiită din Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan.

ISIS-K a revendicat atacul sinucigaș de la moscheea din Kandahar
Sursa foto: Twitter/Euronews
de Alexandra Ionescu    |    16 Oct 2021   •   10:07

Mai multe explozii au lovit Moscheea Fatemieh din centrul Kandaharului (în sudul Afganistanului), al doilea oraş ca mărime al ţării. 41 de persoane au fost ucise şi aproximativ 70 rănite.

Deflagrația s-a produs în timpul slujbei religioase.

Conform unui paznic al lăcaşului de cult, două persoane au intrat în moschee şi au deschis focul asupra gărzilor care asigurau paza, care au tras la rândul lor. Unul din atacatori s-a aruncat în aer în moschee, urmat de alţi doi, dintre care unul în exteriorul moscheii.

Este primul atac pe care ISIS-K îl revendică în Kandahar, un oraș cunoscut ca fiind locul de origine al mișcării talibane

 Atacul a avut loc la fix o săptămână de la un alt atac sinucigaș, tot la o moschee șiită, în Kunduz. 

Şeful poliţiei controlate de talibani din Kandahar, Maulvi Mehmood, a precizat că siguranța comunităţii şiite a fost asigurată până acum, la cererea acesteia, de către membrii comunității. În viitor însă, a precizat el, talibanii intenţionează să îşi asume responsabilitatea pentru toate aceste lăcaşuri de cult prin asigurarea protecţiei lor.

Gruparea jihadistă locală ISIS-K, oponentă a talibanilor care au preluat în august puterea la Kabul, și-a asumat în ultimele săptămâni responsabilitatea pentru mai multe acțiuni teroriste.

Cea mai sângeroasă a avut loc pe 26 august la aeroportul din Kabul, în ultimele zile ale retragerii coaliției internaționale conduse de SUA.

Atunci au murit peste 200 de oameni.

Ulterior, ISIS-K a comis mai multe atacuri, unul dintre acestea chiar la ceremonia funerară a mamei lui Zabihullah Mujahid, unul dintre cei mai vizibili comunicatori de la Kabul.

Pe fondul presiunilor internaționale, regimul taliban de la Kabul susține că depune eforturi pentru contracararea rețelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaeda.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close