Antena 3 CNN International News ISIS-K revendică atentatul cu aproape 200 de victime din Afganistan

ISIS-K revendică atentatul cu aproape 200 de victime din Afganistan

Gruparea jihadistă ISIS-K și-a asumat răspunderea pentru atentatul comis vineri într-o moschee șiită din nordul Afganistanului, în urma căruia peste 100 de oameni au murit sau au fost răniți, relatează presa internațională.

ISIS-K revendică atentatul cu aproape 200 de victime din Afganistan
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    08 Oct 2021   •   19:45

Atacul s-a produs la moscheea Sayed Abad din Kunduz. Lăcașul de cult a fost devastat de o explozie în timpul rugăciunilor de vineri. 

Organizația Medici Fără Frontiere, care a preluat o parte dintre victime la spitalul pe care îl administrează în zonă, a indicat că au fost uciși cel puțin 20 de oameni și au fost răniți alți 90.

Ulterior, Dost Mohammad Obaida, adjunctul șefului poliției din provincia Kunduz, a declarat că majoritatea celor afectați de explozia produsă în moschee au murit iar deflagrația a fost produsă, probabil, de un atentator sinucigaș care s-a amestecat printre credincioșii șiiți.

Un bilanț actualizat, bazat pe surse oficiale locale și difuzat vineri seară de CNN indică cel puțin 46 de morți și alte 143 de persoane rănite.

Imagini difuzate după explozie arată localnici transportând victime în bucăți mari de pânză, ambulanțe și urme de sânge în moschee și în exterior.

Talibanii, care au preluat în august puterea în Afganistan și au anunțat în septembrie un guvern provizoriu, au anunțat că au inițiat o anchetă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Atacul de vineri are loc după ce, la finele săptămânii trecute, un alt atentat revendicat de ISIS s-a produs într-o moschee din Kabul.

Au murit atunci cel puțin șapte oameni. Atacul din Kabul a avut loc chiar în timpul ceremoniei funerare a mamei lui Zabihullah Mujahid, cel mai proeminent purtător de cuvânt al talibanilor.

La o zi după atac, Mujahid a spus că forțele talibane au desfășurat o acțiune în urma căreia au lichidat o celulă ISIS în capitala afgană.

ISIS, prin gruparea locală afiliată ISIS-K, a fost foarte activ în Afganistan la scurt timp după retragerea trupelor coaliției internaționale din Kabul, proces care s-a desfășurat de la mijlocul și până la sfârșitul lunii august.

Retragerea a fost accelerată de disoluția armatei și guvernului afgan în fața ofensivei-fulger a talibanilor.

Pe 26 august, un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer la aeroportul din Kabul, ucigând peste 200 de persoane, inclusiv soldați americani.

ISIS a publicat, după atentat, identitatea atacatorului iar presa internațională a dezvăluit că acesta fusese recent eliberat din închisoare.

×
Subiecte în articol: atentat Afganistan ISIS-K
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close