Antena 3 CNN International News Teroristul care s-a detonat pe aeroportul din Kabul fusese eliberat din închisoare cu câteva zile înainte

Teroristul care s-a detonat pe aeroportul din Kabul fusese eliberat din închisoare cu câteva zile înainte

Talibanii îl eliberaseră din închisoare pe teroristul ISIS-K, care a provocat atentatul de pe aeroportul din Kabul, cu doar câteva zile înaintea atacului.

Teroristul care s-a detonat pe aeroportul din Kabul fusese eliberat din închisoare cu câteva zile înainte
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    07 Oct 2021   •   10:44

Atacatorul era încarcerat într-un penitenciar din apropierea capitalei Afganistanului. Când talibanii au preluat controlul zonei, acesta, împreună cu numeroși alți prizonieri, a fost eliberat.

Dezvăluirile lau fost făcute de doi oficiali american și un membru republican în Camera Reprezentanților, Ken Calvert. Aceștia au spus că teroristul se afla în închisoarea Parwan de la baza aeriană Bagram.

SUA a controlat respectiva bază până la începutul lunii iunie, cât a părăsit regiunea. Haosul din ultimele zile ale retragerii americanilor din Afganistan este scos în evidență de aceste noi informații, la fel ca și efortul americanilor de a controla situația. În zona aeroportului, aceasta se deteriora rapid, iar securitatea zonei fusese lăsată în seama talibanilor.

Când talibanii au preluat controlul zonei, în închisorile Parwan din Bagram și Pul-e-Charkhi de lângă Kabul se aflau sute de membri ai grupării teroriste ISIS-K, alături de alte câteva mii de deținuți.

Ambele penitenciare au fost golite de membrii grupării insurgente. Pe lângă oamenii lor, talibanii au eliberat și teroriștii ISIS-K.

Ulterior, doar 11 zile mai târziu, la 26 august, unul dintre membrii acestei grupări s-a detonat la aeroportul din Kabul, în zona intrării Abbey Gate. În atac și-au pierdut viața zeci de afgani care încercau să părăsească țara, dar și 13 militari americani.

Atentatul a fost revendicat de ISIS-K, filială a Statului Islamic din Afganistan. Aceasta a transmis și că autorul este Abdul Rehman Al-Loghri.

Identitatea atacatorului a fost confirmată de doi oficiali americani. La rândul său, Ken Calvert a transmis că a primit informații de la oficialii din domeniul securității naționale cu privire la identitatea atacatorului și despre faptul că fusese eliberat din închisoare recent.

Pericolul pe care îl reprezintă Afganistanul este evidențiat de tranziția rapidă a indivizilor de la deținut la terorist. Comandantul armatei americane, generalul Mark Milley, a transmis că amenințarea venită din acea zonă este mai mică decât cea de după 11 septembrie 2001. În schimb, el a avertizat că există condiții pentru reorganizarea al-Qaeda sau a grupării ISIS-K.

„E o posibilitate reală ca în viitorul nu prea îndepărtat - 6, 12, 24, 36 de luni - grupările al-Qaeda sau Stat Islamic să se reorganizeze și este datoria noastră să-i protejăm pe cetățenii americani împotriva unor atacuri venite din Afganistan,” a spus acesta, săptămâna trecută, în cadrul unor audieri la Capitol Hill.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close