Antena 3 CNN International News Bilanțul atentatului de la Kabul ia proporții apocaliptice: peste 170 de morți. Pentagon: "Atentatorul a trecut de controlul talibanilor"

Bilanțul atentatului de la Kabul ia proporții apocaliptice: peste 170 de morți. Pentagon: "Atentatorul a trecut de controlul talibanilor"

Atentatul de la aeroportul din Kabul a fost comis după ce atacatorul sinucigaș a trecut de un punct de control al talibanilor, transmite CNN, care citează Departamentul american al Apărării.

Bilanțul atentatului de la Kabul ia proporții apocaliptice: peste 170 de morți. Pentagon: "Atentatorul a trecut de controlul talibanilor"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Aug 2021   •   19:19

Talibanii, care au condamnat, la rândul lor atentatul, au insistat în declarația lor oficială că atacul s-a produs într-o zonă unde americanii erau responsabili să asigure securitatea.

Pentagonul a revenit, vineri, cu informații actualizate legate de atacul de joi și a menționat că a fost o singură explozie la poarta Abbey a aeroportului, și nu două, așa cum arătau informațiile inițiale.

Imagini surprinse înainte de atentat la poarta Abbey arată cum, practic, civilii ajunși acolo sunt practic în contact cu soldații americani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Atentatul a fost revendicat de ISIS-K, o facțiune afgană inspirată de ISIS după ce gruparea extremistă a proclamat așa-numitul Califat islamic în Irak și Siria.

ISIS-K, despre care se crede că include combatanți din Pakistan, duce propriul război cu talibanii și își revendică "adevăratul Jihad".

Atât președintele SUA cât și talibanii au promis pedepsirea celor care au organizat atentatul.

Bilanțul victimelor ia proporții apocaliptice: peste 170 de morți și 200 de răniți

Între timp, potrivit surselor afgane, bilanțul atacului a crescut la peste 170 de morți, între care se numără 13 militari americani, dar și doi cetățeni britanici, împreună cu copilul unui alt britanic, conform BBC.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a confirmat că oficialii militari ai SUA consideră că încă există "amenințări credibile" la Kabul și a menționat că SUA intenționează, cu toate riscurile din teren, să își ducă la îndeplinire operațiunilor de evacuare, planificate să ia sfârșit pe 31 august.

După retragerea militară a SUA, administrația americană va examina alte modalități de a facilita plecările din Afganistan pe calea aerului, fără ca acestea să implice, neapărat, armata, a menționat Kirby.

×
Subiecte în articol: Kabul John Kirby ISIS-K talibani
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close