Antena 3 CNN Externe Israel se teme de o a treia intifadă

Israel se teme de o a treia intifadă

Israel se teme de o a treia intifadă
Sursa foto: intifada
09 Oct 2009   •   03:50

După două săptămâni de tensiuni în creştere şi ciocniri sporadice între forţele de securitate israeliene şi protestatari palestinieni, este aşteptat un eveniment deosebit vineri, când credincioşii sunt chemaţi la moscheea al-Aqsa din Ierusalim.
Mii de soldaţi israelieni şi poliţişti sunt desfăşuraţi în jurul locaţiei după ce Autoritatea Palestiniană a chemat la o grevă generală de o zi, iar clericii islamici din Egipt au cerut lumii arabe să se ridice "cu mânie timp de o zi".

Israel este preocupat cel mai mult însă de o a treia intifadă în Cisiordania. Cea mai recentă intifada, sau revoltă de masă, a izbucnit în 2000 şi a durat patru ani ? ceea ce a dus la moartea a mii de palestinieni şi sute de israelieni.
Cum tensiunile au crescut în ultima vreme, retorica a devenit din ce în ce mai incendiară.

Hatem Abdel Kader, oficial palestinian din Cisiordania, aprecia că ?deciziile Israelului au fost foarte periculoase până acum, iar dacă nu vor ca lucrurile se escaladeze, israelienii ar trebui să renunţe la această chestiune. Dacă nu, ne temem că situaţia ar putea duce la o explozie, la o a treia intifadă?.

În 2000, declanşatorul a fost moscheea al-Aqsa, privită de israelieni ca fiind locaţia templului evreiesc distrus de romani în anul 70. O vizită a lui Ariel Sharon, fostul premier, a fost scânteia ce a declanşat conflictul.

Acum, frustrarea publică referitoare la ceea ce este percepută ca obstrucţia Israelului la procesul de pace şi extinderea coloniilor evreieşti devine din ce în ce mai mare.
Analiştii apreciază că situaţia este foarte volatilă, şi cel mai mic incident ar putea declanşa o situaţie explozivă în Ierusalim.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close