Antena 3 CNN Externe Țara care a anunțat că va administra și a treia doză de vaccin. Premieră mondială în lupta cu tulpina Delta

Țara care a anunțat că va administra și a treia doză de vaccin. Premieră mondială în lupta cu tulpina Delta

Israelul va începe să ofere o a treia doză a vaccinului Pfizer persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, o premieră mondială în eforturile de a încetini răspândirea variantei Delta extrem de contagioase, conform Reuters.

Țara care a anunțat că va administra și a treia doză de vaccin. Premieră mondială în lupta cu tulpina Delta
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    29 Iul 2021   •   21:56

Premierul Naftali Bennett, care a lansat campania, a declarat că președintele Isaac Herzog va fi primul care va primi rapel, vineri.

Israelul a fost un lider mondial în lansarea vaccinării, mulți vârstnici fiind vaccinați în decembrie, ianuarie și februarie, fiind considerați ca fiind cel mai vulnerabil sector al populației.

Dar de la apariția variantei Delta, Ministerul Sănătății a raportat de două ori o scădere a eficacității vaccinului împotriva infecției și o ușoară scădere a protecției sale împotriva bolilor severe.

Campania de rapel, cu vaccinuri administrate de organizații de întreținere a sănătății, va transforma în mod eficient Israelul într-un teren de testare pentru a treia doză înainte de aprobarea acesteia de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

"Constatările arată că există o scădere a imunității organismului în timp. Scopul dozei suplimentare este să o acumuleze din nou și astfel să reducă semnificativ șansele de infecție și de boli grave", a declarat Bennett intr-o conferinta de presa.

„Fac apel la toți vârstnicii care au primit a doua doză, luați-o pe cea suplimentară. Primul meu apel telefonic, după ce voi termina conferința, va fi către persoana cea mai dragă pentru mine, mama mea, astfel încât să o încurajez să se vaccineze imediat", a continuat acesta.

Pfizer a declarat miercuri că oamenii au nevoie de o doză suplimentară pentru a menține protecția împotriva coronavirusului la un nivel ridicat.

Compania spune că ar putea solicita autorizația de urgență a SUA pentru vaccinurile de rapel încă din august.

Un grup de experți israelieni în virusologie, care a sfătuit Ministerul Sănătății, a aprobat copleșitor campania de rapel miercuri târziu, a spus Bennett. 

Vor fi eligibili persoanele peste 60 de ani care au primit a doua doză de vaccin Pfizer în urmă cu cel puțin cinci luni.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a estimat că vaccinul a fost eficient doar în proporție de 41% în oprirea infecțiilor simptomatice în ultima lună. 

Protecția împotriva bolilor severe a rămas puternică, la 91%.

Unii experți au criticat analiza Ministerului din cauza unei posibile părtiniri care ar putea distorsiona datele. 

Alții au spus că Israelul ar trebui să aștepte puțin mai mult pentru a primi mai multe informații despre siguranța și eficacitatea unui al doilea rapel.

Aproximativ 57% din populația Israelului de 9,3 milioane a fost vaccinată. 

Aproximativ 160 de persoane sunt spitalizate cu simptome severe, iar noile infecții zilnice au crescut la peste 2.000, în comparație cu o mână de cazuri pe zi de acum câteva luni.

Bennett a declarat că guvernul său speră că intensificarea eforturilor de vaccinare va permite Israelului să evite carantinările costisitoare.

×
Subiecte în articol: Pfizer delta Israelul
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close