Antena 3 CNN Externe Italia, criticată de C.E. pentru măsurile dure anti-imigranţi. Maroni contraatacă

Italia, criticată de C.E. pentru măsurile dure anti-imigranţi. Maroni contraatacă

Italia, criticată de C.E. pentru măsurile dure anti-imigranţi. Maroni contraatacă
29 Iul 2008   •   19:44

Consiliul Europei critică vehement Italia pentru măsurile dure luate împotriva imigranţilor. Comisariatul pentru drepturile omului atrage atenţia că principiile umanitare sunt în mare parte absente din noua legislaţie. În ciuda criticilor, autorităţile de la Roma continuă să aplice noile măsuri. Ministrul de interne Roberto Maroni a aprobat detaşarea a 3.000 de militari în marile oraşe, pentru a veghea la siguranţa publică.

Începând de luni, 4 august, timp de 6 luni, 3.000 de militari de la armată, marină, aeronautică şi carabinieri în cooperare cu poliţia vor patrula şi vor controla teritoriul, într-o "Italie blindată" după cum comentează şi presa din peninsulă. 2.000 de militari vor asigura paza obiectivelor sensibile, în timp ce 1.000 de soldaţi vor fi dislocaţi în centrele de primire pentru imigranţi.

Mai mult, autorităţile italiene spun că militarii vor fi înarmaţi şi vor acţiona ca agenţi de siguranţă publică şi chiar vor putea aresta infractorii prinşi în flagrant. Opoziţia şi sindicatele poliţiştilor denunţă această măsură şi acuză guvernul Berlusconi că încearcă să "militarizeze" marile oraşe.

Critici vin şi din partea Consiliului Europei. În raportul întocmit după ce a vizitat Italia luna trecută, comisarul pentru drepturile omului Thomas Hammarberg de la Consiliul Europei spune că măsurile autorităţilor de la Roma nu ţin cont de drepturile omului şi de principiile umanitare şi că ar putea declanşa alte episoade de xenofobie. Hammarberg se declară îngrijorat de prevederile conţinute în pachetul de legi privind siguranţa care consideră că se concentrează mai ales pe prezenţa nomazilor şi pe extinderea la întreg teritoriul italian a stării de urgenţă privind imigranţii. În Raportul care conţine 20 de pagini este criticată Italia pentru incapacitatea de a rezolva problema imigraţie, un fenomen mai vechi.

Ministrul italian de Interne Roberto Maroni a criticat vehement raportul comisarului pentru drepturile omului Thomas Hammarberg, care a vizitat Italia luna trecută. "Refuz, cu indignare, să accept raportul comisarului Consiliului Europei, potrivit căruia actele violente din Italia şi pagubele în taberele de rromi s-au produs din cauza incompetenţei forţelor de poliţie, care au şi efectuat raiduri violente în tabere. Este fals. Poliţia nu a luat niciodată parte la astfel de acte. Spuneţi-mi care au fost aceste acte, domnule comisar? Spuneţi-mi! Poliţia nu a făcut niciodată aşa ceva", a declarat Maroni.

Maroni a subliniat că Guvernul italian nu va renunţa la această lege. "În concluzie, Guvernul este decis să continue această iniţiativă legislativă, să lupte împotriva criminalităţii şi imigraţiei ilegale prin măsuri eficiente şi imediate, care garantează dreptul fiecărui cetăţean să trăiască în siguranţă în oraşul său, în ţara sa", a spus Maroni.

Ministrul a subliniat că cea mai importantă este siguranţa cetăţenilor: "Vrem să luptăm împotriva cazurilor de degradare socială şi să le oferim celor care vin în Italia pentru a trăi şi a munci instrumentele şi măsurile necesare pentru a se integra în structurile sociale, dar să afirmăm necesitatea respectării legii, culturii şi sistemului social".

Antena 3

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close