Antena 3 CNN Externe Italia va investiga dacă statul a negociat cu Mafia în anii '90

Italia va investiga dacă statul a negociat cu Mafia în anii '90

Italia va investiga dacă statul a negociat cu Mafia în anii '90
Sursa foto: toto riina
21 Oct 2009   •   10:21

Ministrul italian al Justiţiei a promis anchete complete vizând acuzaţiile că guvernele de la începutul anilor 90 au organizat negocieri secrete cu Mafia pentru a încerca să stopeze o serie de atacuri asupra statului.

Angelino Alfano, vorbind în timpul unei vizite în capitala siciliană Palermo, a declarat că speră ca anchetatorii "vor face totul pentru a afla adevărul".

Alfano a vorbit la o zi după ce procurorul-şef anti-Mafia, Paolo Grasso, a provocat o adevărată furtună prin afirmaţia că ştie de contactele dintre stat şi Mafia de la începutul anilor 1990.
Este pentru prima dată când un oficial a afirmat atât de clar că au avut loc asemenea contacte, iar comentariile sale au declanşat cereri de anchetă şi clarificări.

"Sunt împietrit," declara Antonio Di Pietro, fost magistrat, care acum conduce Partidul Italia Valorilor. "Statul făcea înţelegeri cu Mafia pentru a garanta pacea publică, în timp ce slujitori loiali ai statului erau ucişi."

Comentariile lui Grasso au venit după săptămâni întregi în care presa a publicat informaţii despre o recent descoperită "listă cu dorinţelist" dictatată de fostul "şef al şefilor" din Mafia Toto Riina", înainte de arestarea sa în 1993.
Lista cu 12 puncte, scrisă de fiul lui Riina, înşira 12 cereri ale Mafiei în schimbul opriririi atacurilor asupra statului. În 1992, anul în care a fost scrisă nota, şi în timp ce s-ar fi purtat negocieri secrete, Mafia a ucis noi magistraţi ani-mafia, Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în atacuri cu bombă,

Autorităţile de la acea vreme se temeau de mai multe atacuri, dar în 1993 Riina a fost arestat, după aproape un sfert de secol, punând capăt oricărei posibilităţi a unui acord.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close