Antena 3 CNN Externe Jin Ling, ţigările de contrabandă care fac furori în Europa de Vest

Jin Ling, ţigările de contrabandă care fac furori în Europa de Vest

Jin Ling, ţigările de contrabandă care fac furori în Europa de Vest
Sursa foto: jin ling
15 Apr 2009   •   21:16

Le cumpără nemţii, dar le caută şi românii. De multe ori, doar numele e chinezesc: ţigaretele sunt produse în Ucraina şi Rusia şi fac, anual, găuri de miliarde de euro în bugetele statelor europene.

Vremurile în care imaginea bărbatului viril, bronzat şi puternic, vindea ţigările au apus. Acum spotul ar putea să conţină un tip mic, slab, cu ochi mai degraba alungiţi şi şmecheri, şef peste o reţea de distribuţie pe piaţa neagră din Germania.

În Germania poliţiştii urmăresc o maşină care se întreaptă spre Frankfurt pe Oder. Un WV Passat cu numere de înmatriculare poloneze. Cei care şi-au modificat maşina şi folosesc GPL şi-au făcut în vechiul rezervor o ascunzătoare. Poliţiştii au confiscat din această maşină 45 de cartuşe de ţigări.

Nu este nicio exagerare. Noul rai al ţigărilor chinezeşti de contrabandă este Germania. Anul trecut nemţii au cumpărat peste 20 de miliarde de pachete de ţigări netimbrate. Din impozitele pierdute guvernul german a ieşit în pierdere cu patru miliarde de euro.

Preferatele nemţilor sunt ţigările Jin Ling - Palatul de Aur, în traducere. Culmea, ţigări chinezeşti contrafăcute în Rusia. Primii producători de Jin Ling au fost chinezii. Ei au scos pe piaţă un pachet care seamănă cu o celebră marcă, doar animalul de pe pachet fiind altul. Apoi au intrat pe piaţă ruşii. Au scos aceeaşi marcă dar, în loc de animal, pe pachet au pus un măscărici.

Nimeni nu ştie ce-i atrage pe nemţi să cumpere aceste ţigări. Cert este că sunt pe locul opt în rândul fumătorilor din întreaga Germanie şi locul doi printre berlinezi. Cum ajung ele în Germania? Pe două căi. Reţelele de distribuţie aleg două rute. Fie direct prin Polonia, fie pe apă până în Grecia şi Cipru, şi apoi de aici cu camioanele prin Bulgaria, Romania şi Ungaria. În drumul lor spre Occident, o parte dintre ţigările Jin Ling rămân în România.

În 2008, la graniţele României au fost depistate peste 1 milion de pachete de ţigări Jin Ling. Anul acesta, s-au descoperit două transporturi la Nădlac, care urmau să ajungă în Germania, pe filiera Ungaria - Austria.


Observator

×
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close