Antena 3 CNN Externe Preşedintele american Joe Biden: "Verdictul în cazul uciderii lui George Floyd, un pas uriaş înainte către dreptate în SUA"

Preşedintele american Joe Biden: "Verdictul în cazul uciderii lui George Floyd, un pas uriaş înainte către dreptate în SUA"

Preşedintele american Joseph Biden a avut o reacţie fermă după verdictul dat de către un tribunal american în cazul fostului ofiţer de poliţie Derek Chauvin.

Preşedintele american Joe Biden: "Verdictul în cazul uciderii lui George Floyd, un pas uriaş înainte către dreptate în SUA"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Apr 2021   •   14:39

Chauvin, 45 de ani, care i-a provocat moartea suspectului de culoare George Floyd în mai 2020, după ce l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de 9 minute, a fost găsit vinovat pentru toate cele trei capete de acuzare: omucidere, crimă de gradul 2 fără intenție şi crimă de gradul 3.

Polițistul fusese chemat să intervină în urma apelului unui vânzător, care suspecta că Floyd i-a achitat cu bani falși un pachet de țigări.

Pedeapsa, care nu a fost încă pronunțată, i-ar putea aduce zeci de ani de închisoare. Între timp, verdictul pronunțat marți poate fi atacat cu apel.

Potrivit declarației făcute de Joe Biden după pronunțare, decizia tribunalului în acest caz "poate fi un pas uriaș înainte în marșul către dreptate în America".

"Nu ne putem opri aici", a adăugat președintele. 

Președintele a sunat familia lui George Floyd după pronunțare și a comentat că "măcar s-a făcut, într-o măsură, dreptate", relatează presa internațională.

Joe Biden: "Nu putem lăsa să treacă acest moment!"

Ulterior, într-o declarație transmisă la televiziune, Biden a opinat că "astfel de sentințe sunt mult prea rare".

"Nu putem lăsa să treacă momentul sau să ne întoarcem privirea şi să ne gândim că ne-am terminat treaba. Trebuie să-l privim, cum am privit cele 9 minute şi 29 de secunde", a spus președintele, cu referire la intervalul de timp în care Derek Chauvin l-a ținut imobilizat, cu genunchiul pe gât, pe George Floyd.

La rândul său, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a cerut Congresului să adopte "Legea George Floyd", menită să reformeze forțele de poliție americane.

"Este o parte a moştenirii lui George Floyd. Această muncă a fost mult timp amânată", a comentat Harris.

Verdictul în cazul uciderii lui Floyd, precedat de un alt incident în care un suspect de culoare a fost ucis de poliție

Felul în care acest proces a fost judecat este văzut drept un indiciu despre cum vor fi tratate, în viitor, spețe similare în SUA, o țară unde polițiștii sunt relativ rar condamnați pentru uciderea suspecților în procedura de reținere a acestora.

Salutat de numeroși oameni în fața tribunalului şi în intersecția din Minneapolis, statul Minnesota, unde a murit George Floyd, verdictul a fost precedat un alt incident, petrecut la peste 1.000 de kilometri distanță, în care un ofițer de poliție a ucis un suspect de culoare

În Columbus, capitala statului Ohio, un polițist a împușcat mortal o fată de culoare, de 16 ani, identificată drept Ma'Khia Bryant.

Polițistul, al cărui nume nu a fost dezvăluit de autorități, fusese chemat să intervină la locul unui incident violent iar imagini captate de camera de corp a polițistului o înfățișează pe suspectă atacând alte persoane cu un cuţit, înainte de a fi împușcată. 

Ofițerul implicat în incident a fost suspendat pe perioada anchetei, menționează BBC.

×
Subiecte în articol: Joe Biden George Floyd
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close