Antena 3 CNN Externe Președintele SUA intenționează să vină în Europa la un an de la începerea războiului din Ucraina | La vizita precedentă, Biden l-a numit pe Putin "măcelar"

Președintele SUA intenționează să vină în Europa la un an de la începerea războiului din Ucraina | La vizita precedentă, Biden l-a numit pe Putin "măcelar"

Președintele american ar putea vizita Europa în luna februarie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2023   •   17:56

Surse din administrația de la Washington, citate de NBC, spun că Biden ia în calcul o astfel de vizită, la un an de când Rusia a invadat Ucraina, relatează Antena 3 CNN.

SUA au reușit să constituie o coaliție de națiuni în sprijinul țării invadate și au acordat până în prezent Kievului asistență militară de miliarde de dolari.

O posibilă destinație pentru liderul de la Casa Albă ar fi Polonia, unde, de altfel, Biden a mai fost în vizită, de la începutul războiului, menționează sursa citată.

Polonia, un aliat cheie al NATO, găzduiește în prezent mii de soldați americani și servește drept centru pentru transferurile de arme din Occident către Ucraina.

Citește și: Joe Biden anunță că SUA trimit tancuri Abrams în Ucraina | Cu câteva ore înainte, Germania a aprobat trimiterea de tancuri Leopard 2

De asemenea, militarii americani aflați în Polonia antrenează trupe ucrainene acolo.

Surse oficiale citate de CNN arată că este foarte puțin probabil ca Biden să călătorească în Ucraina în cadrul vizitei pe continentul european, având în vedere problemele de securitate.

Consilierii liderului de la Casa Albă au planificat de câteva săptămâni modul în care actuala Administrație de la Washington va marca un an de la invazie.

A fost analizată inclusiv posibil ca președintele SUA să susțină un discurs important, care să evidențieze rezistența poporului ucrainean, în contextul în care multă lume se aștepta ca, în urma agresiunii Moscovei, Kievul să cadă în câteva zile.

Ce s-a întâmplat la precedenta vizită a lui Joe Biden în Polonia

În data de 26 martie 2022, CNN relata că în orașul ucrainean Liov au sunat sirenele de alarmă și au fost auzite explozii.

La momentul incidentului, președintele american Joe Biden se afla în capitala Poloniei, Varșovia, în ultima etapă a vizitei sale în Europa.

Varșovia se află la aproximativ 400 de kilometri de Liov.

Liov este situat în vestul Ucrainei, la câteva zeci de kilometri de granița cu Polonia.

Corespondentul CNN John Berman a transmis că a văzut fum ridicându-se din spatele unui deal din apropierea orașului și a menționat o serie de trei explozii.

Ulterior, CNN a transmis că Andrii Sadovi, primarul din Liov, a confirmat că orașul a lovit de tirurile rușilor, care au incendiat un depozit de combustibil.

Joe Biden și-a făcut selfie cu o fetiță ucraineană și a spus că Vladimir Putin este "un măcelar" 

Aflat în capitala Poloniei, președintele american i-a vizitat, pe refugiații din Ucraina, la finalul călătoriei sale pe continentul european.

Între refugiați, dintre care unii veneau din Mariupol, orașul distrus de bombardamentele ruse, liderul de la Washington s-a îmbrățișat cu o femeie care i-a povestit calvarul prin care a trecut până să ajungă în Polonia și a ridicat în brațe o fetiță îmbrăcată într-o haină cu buline roz, cu care și-a făcut selfie.

"Oamenii ăștia sunt extraordinari. Fiecare persoană cu care am vorbit mi-a spus să rostesc o rugăciune pentru tatăl, fratele sau bunicul care luptă în Ucraina", a declarat Joe Biden.

"Îmi amintesc cum e când ai pe cineva într-o zonă de război. În fiecare dimineață te trezești și te întrebi. Doar te întrebi. Și te rogi să nu primești acel telefon", a continuat el.

El a fost întrebat de un reporter ce crede despre ce le-a făcut Vladimir Putin acestor oameni.

"Este un măcelar", a replicat Biden.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Europa Ucraina razboi Rusia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close