Antena 3 CNN Externe Joe Biden a vorbit cu liderii europeni la telefon, înaintea vizitei în Europa | Ce spune Casa Albă în legătură cu o 'escală' în Ucraina

Joe Biden a vorbit cu liderii europeni la telefon, înaintea vizitei în Europa | Ce spune Casa Albă în legătură cu o 'escală' în Ucraina

Președintele american Joe Biden a discutat la telefon cu liderii a patru țări partenere: premierul britanic Boris Johnson, prim-ministrul italian Mario Draghi, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron.

Joe Biden a vorbit cu liderii europeni la telefon, înaintea vizitei în Europa | Ce spune Casa Albă în legătură cu o 'escală' în Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2022   •   23:49

Potrivit Casei Albe, cei cinci lideri au discutat "îngrijorările grave legate de tacticile brutale, inclusiv atacuri asupra civililor, pe care Rusia le folosește în Ucraina".

"Participanții la discuție au subliniat sprijinul continuu pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de ajutor de securitate (...) și umanitar", adaugă sursa citată.

Președintele american urmează să vină în Europa pentru întâlniri la Bruxelles cu liderii din NATO, UE și G7, după care va merge în Polonia, vineri.

Casa Albă: "O escală a lui Biden în Ucraina nu a fost luată niciodată în calcul"

Casa Albă a menționat că nu a luat "niciodată" în calcul o escală a lui Biden în Ucraina pe parcursul vizitei europene din această săptămână și că președintele american continuă să se opună trimiterii de trupe în această țară.

Pe de altă parte, SUA poartă în prezent discuții cu alte națiuni pentru a oferi Ucrainei "tipurile de capabilități defensive, inclusiv apărare antiaeriană de rază lungă" pe care forțele Kievului știu să le folosească.

Informația a fost comunicată de purtătorul de cuvânt de la Pentagon, John Kirby.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat Slovacia și Bulgaria săptămâna trecută, după ce a participat la reuniunea miniștrilor de resort din statele NATO.

SUA au achiziționat în 1994 un sistem S-300, dar nu îl trimit în Ucraina

Presa internațională a relatat că SUA și Slovacia au discutat în vederea furnizării sistemului S-300 Ucrainei însă autoritățile slovace au cerut garanții suplimentare pentru a face acest transfer și, cel puțin deocamdată, părțile nu au anunțat o înțelegere.

S-300 este un sistem anti-aerian cu rază lungă.

Presa americană a relatat că actuala administrație americană a decis să trimită în Ucraina arme de fabricație sovietică - achiziționate în urmă cu zeci de ani - între care sistemul defensiv anti-aerian bazat pe rachete cu rază scurtă SA-8.

SUA, care ar fi achiziționat în 1994 un sistem sovietic S-300, nu va trimite acest dispozitiv în Ucraina, potrivit The Wall Street Journal.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close