Antena 3 CNN Externe Joe Biden, prima reacție la scandalul Pentagon Leaks | Documentele "scurse" arată că SUA ar avea trupe speciale în Ucraina

Joe Biden, prima reacție la scandalul Pentagon Leaks | Documentele "scurse" arată că SUA ar avea trupe speciale în Ucraina

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a avut prima reacție în scandalul documentelor clasificate de la Pentagon, care au ajuns pe mai multe rețele sociale și au fost analizate de presa internațională.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Apr 2023   •   17:17

"Sunt preocupat de aceste scurgeri de informații.

Sunt preocupat că s-a întâmplat așa ceva, dar nu există nimic despre care să știu că ar genera consecințe imediate.

O anchetă este în curs și pare să se apropie (de identificare suspectului, n.r.)", a afirmat Biden, joi, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Dublin cu președintele Irlandei, Michael Higgins.

Potrivit cotidianului The Washington Post, documentele clasificate au fost postate pe un grup online de un angajat al unei baze militare americane.

Citește și: Pentagon Leaks: Nu va fi pace nici dacă Ucraina obține "câștiguri semnificative" pe front

Publicarea ilegală a documentelor secrete americane este investigată de către Departamentul american al Apărării și de către Departamentul Justiției.

Pentagonul a admis că difuzarea neautorizată a acestor informații, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate națională a Statelor Unite ale Americii.

Unul dintre documente, citat de cotidianul The Washington Post, evidențiază dubiile actualei Administrații a SUA în legătură cu eventuala reușită a unei contraofensive militare a Ucrainei.

Această estimare contrazice poziția publică a Washingtonului.

De asemenea, informațiile din documentele clasificate difuzate pe rețele de socializare indică, aparent, că serviciile de informații din SUA l-ar intercepta pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Alte documente sugerează că serviciile americane ar spiona, în afară de Ucraina, state aliate precum Coreea de Sud și Israel iar unii membri NATO, între care SUA, Marea Britanie și Franța, ar avea trupe speciale pe teritoriul Ucrainei.

Kievul a negat informațiile și a acuzat Moscova că ar fi modificat în favoarea sa informații din documentele secrete americane care au fost distribuite inclusiv pe canale online ale susținătorilor ruși și pro-ruși ai invaziei din Ucraina.

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close