Antena 3 CNN Externe Lovitură dură pentru Joe Biden. FBI îi percheziționează reședința din Delaware

Lovitură dură pentru Joe Biden. FBI îi percheziționează reședința din Delaware

Agenți ai FBI, poliția federală americană, percheziționează reședința președintelui Joe Biden din Delaware.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2023   •   17:06

Percheziția FBI are loc în cadrul anchetei privind documentele secrete găsite în locații private pe care le-a folosit actualul președinte al SUA pe vremea când nu ocupa cea mai înaltă funcție în stat.

Precizarea a fost făcută de avocatul lui Biden, Bob Bauer, notează BBC.

Acesta a mai spus că percheziția de miercuri a fost "planificată" cu "sprijinul deplin" al președintelui și că s-a derulat "fără o notificare publică prealabilă", în interesul "securității și integrității operaționale".

Întrucât percheziția a fost consensuală, nu a fost solicitat un mandat de la judecător, remarcă BBC.

Citește și: Joe Biden, reacție după ce au fost găsite documente secrete în biroul său privat | Donald Trump cere explicații

CNN relatează că reședința prezidențială din Delaware este situată în Rehoboth Beach și a fost cumpărată de Joe Biden după ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte în Administrația Barack Obama. 

El și Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, și-au petrecut ocazional weekend-urile aici, cel mai recent în intervalul 20 - 23 ianuarie 2023, conform rețelei TV.

Acțiunea FBI din Delaware - pe care poliția federală nu a comentat-o imediat - este cea mai recentă dintr-o serie desfășurată în diverse locații, după ce în noiembrie 2022 au fost descoperite documente clasificate la Penn Biden Center  din Washington DC.

Ea vine la o zi după ce procurorul special însărcinat cu ancheta documentelor clasificate, Robert Hur, și-a preluat oficial atribuțiile.

Scandalul care poate "îngropa" planurile lui Biden de a candida în 2024

La începutul lunii ianuarie, avocații președintelui Biden anunțau că un prim lot de documente clasificate a fost găsit pe 2 noiembrie la Penn Biden Center, un think-tank fondat de președinte în Washington DC.

Descoperirea a avut loc chiar înainte de alegerile de la mijloc de mandat și nu a fost făcută publică până anul acesta.

O a doua tranșă de documente secrete a fost descoperită pe 20 decembrie în garajul unei proprietăți a președintelui, situată în Wilmington, statul Delaware, în timp ce un alt document a fost găsit într-un spațiu de depozitare din aceeași locație, pe 12 ianuarie.

De asemenea, Departamentul american de Justiție a comunicat că a găsit încă șase documente confidențiale în reședința familiei Biden din statul Delaware.

Republicanii au speculat scandalul și au cerut o anchetă a Congresului.

Biden, atacat din propriul partid

Ei au denunțat un "dublu standard", în condițiile în care fostul președinte Donald Trump este investigat tot din cauza unor documente confidențiale din reședința sa din Florida.

Este, însă, o diferență: Trump a refuzat multă vreme să predea documentele, pe când avocații lui Biden le-au predat imediat.

Totuși, scandalul s-a extins iar democrați precum senatorul de Illinois, Dick Durbin, l-au atacat pe Biden.

"Haideți să fim sinceri în legătură cu asta: când astfel de informații ies la suprafața, diminuează statutul oricărei persoane care se află în posesia documentelor, pentru că așa ceva nu ar trebui să se întâmple. Fie că este vina unui angajat sau avocat, nu are importanță. Oficialul ales poartă întreaga responsabilitate", a spus Durbin.

Procurorul general Merrick Garland l-a numit pe procurorul Robert Hur să preia ancheta în cazul documentelor clasificate.

Presa de peste Ocean remarcă faptul că este o premieră în istoria SUA, fiind investigați pentru culpe asemănătoare actualul președinte Joe Biden și predecesorul său, Donald Trump.

Dan Shomon, consultant politic: "Scandalul documentelor, un robinet deschis în casa lui Biden"

Oameni familiarizați cu mediul politic de la Washington, precum Dan Shomon, fost manager de campanie al lui Barack Obama pentru Senat, arată că scandalul documentelor i-a stricat lui Biden planurile de a-și anunța candidatura prezidențială pentru 2024.

"Este ca un robinet deschis în locuința personală (a lui Joe Biden, n.r.), care tot curge, până când apare o problemă (...)

Motivul pentru care Barack Obama l-a ales (în trecut) drept candidat-vicepreședinte pe Joe Biden a fost experiența politică foarte bogată a acestuia din urmă, mai ales în ceea ce privește domeniul extern, însă ceea ce s-a întâmplat îl face pe Biden să pară că nu are experiență (...)

Actualul președinte era pregătit să anunțe că vrea să candideze din nou și se afla într-o poziție favorabilă după alegerile de la mijloc de mandat (când democrații au reușit să păstreze controlul în Senat, n.r.) iar republicanii nu s-au descurcat deloc bine când a fost să-l aleagă pe președintele Camerei Reprezentanților și au fost foarte divizați.

În acest moment, imaginea (lui Biden) este foarte afectată și nu poate să se învinuiască decât pe sine. Cu cât continuă mai mult acest scandal, cu atât îi va fi mai greu (să se gândească la realegere). Poziția sa este foarte fragilă în acest moment", a spus Shomon într-o intervenție recentă la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Joe Biden perchezitie Delaware
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close