Antena 3 CNN Externe Joe Biden, reacție după ce au fost găsite documente secrete în biroul său privat | Donald Trump cere explicații

Joe Biden, reacție după ce au fost găsite documente secrete în biroul său privat | Donald Trump cere explicații

Președintele SUA, Joe Biden, s-a declarat "surprins" de găsirea unor documente clasificate într-un fost birou privat al său din Washington.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Ian 2023   •   15:59

"Cooperăm pe deplin în procesul de verificare, proces care sper să se încheie curând", a afirmat Biden, citat de agenția de presă Reuters.

Documentele respective provin din perioada precedentei Administrații Obama - Biden, în care actualul lider de la Casa Albă a ocupat funcția de vicepreședinte.

Descoperirea documentelor a avut loc în noiembrie anul trecut.

Biroul privat din Washington a fost folosit de Biden în perioada în care acesta era profesor onorific la o universitate americană.

Trump vrea să știe de ce incidentul a fost trecut sub tăcere înainte de alegeri

Fostul președinte Donald Trump a cerut explicații Departamentului Justiției.

Trump vrea să afle de ce descoperirea documentelor, care s-a produs pe 2 noiembrie 2022, nu a fost prezentată public la momentul respectiv.

Fostul președinte republican a subliniat că incidentul s-a petrecut chiar înaintea scrutinului parlamentar din 8 noiembrie, în urma căruia democrații au reușit să păstreze controlul Senatului iar Partidul Republican nu a reușit să obțină în Camera Reprezentanților decât o majoritate fragilă.

"Când va percheziționa FBI numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar și Casa Albă? În mod clar, aceste documente nu fuseseră declasificate", a spus Trump, care intenționează să candideze în scrutinul prezidențial din 2024.

Trump însuși face obiectul unei anchete într-un caz asemănător, după ce agenții Biroului Federal de Investigații (FBI) au colectat în august anul trecut documente din reședința sa din Mar-a-Lago (Florida).

Autoritățile susțin că e vorba de documente clasificate pe care fostul președinte a refuzat să le predea. Trump se apără spunând că documentele au fost declasificate de el în timp ce era președinte.

Reacțiile politice se amplifică după descoperirea documentelor din biroul privat al lui Biden

Președintele democrat al Comisiei pentru Informații din Senatul SUA, Mark Warner, a cerut marți seară Departamentului Justiției să transmită Congresului un raport oficial despre documentele clasificate găsite în fostul birou al lui Biden. 

Warner a făcut această solicitare în contextul presiunilor politicienilor republicani, dat fiind că liderii democrați ceruseră informații despre o investigație similară care îl vizează pe fostul președinte Donald Trump.

"Sistemul nostru de clasificare există pentru a proteja cele mai importante secrete din domeniul securității naționale. De aceea, ne așteptăm ca, în cadrul obligațiilor de monitorizare constituțională, să fim informați atât despre ce s-a întâmplat atât la reședința lui Trump din Mar-a-Lago, cât și la biroul lui Biden", a declarat senatorul democrat.

CNN: Documentele secrete conțineau informații despre Ucraina, Iran și Marea Britanie

Acest caz a devenit public la începutul acestei săptămâni.

Casa Albă a anunțat că va colabora cu Arhivele Naționale și cu Departamentul Justiției.

Conform unor surse judiciare citate de CNN, în fostul birou al lui Biden au fost găsite zece documente clasificate din perioada 2013 - 2016, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informații despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, l-a desemnat pe procurorul din Chicago, John Lausch, să se ocupe de acest caz.

Conform unor surse citate de postul de televiziune CBS News, în anchetă colaborează și Biroul Federal de Investigații (FBI).

Sursa: Mediafax

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close