Antena 3 CNN Externe Președintele american Joe Biden, declarație după ce talibanii au cucerit nouă orașe mari în cinci zile. În cât timp ar putea cădea capitala afgană Kabul

Președintele american Joe Biden, declarație după ce talibanii au cucerit nouă orașe mari în cinci zile. În cât timp ar putea cădea capitala afgană Kabul

Ofensiva talibanilor afgani, în fața cărora guvernul de la Kabul pare neputincios după retragerea trupelor internaționale, a fost comentată de președintele american.

Președintele american Joe Biden, declarație după ce talibanii au cucerit nouă orașe mari în cinci zile. În cât timp ar putea cădea capitala afgană Kabul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Aug 2021   •   14:52

Joe Biden a spus, marți, că nu regretă retragerea accelerată a militarilor SUA din țara unde au fost prezente 20 de ani, cu obiectivul inițial de a elimina amenințarea teroristă a grupării Al Qaeda, în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Președintele american a cerut liderilor afgani să se unească și să lupte pentru națiunea lor.

În prezent, insurgenții islamiști controlează nouă din cele 34 de capitale de provincie și amenință să-și extindă controlul.

Liderul de la Casa Albă a spus, marți, reporterilor că SUA își mențin angajamentele față de guvernul afgan, între care asigurarea de sprijin aerian în lupta contra insurgenților și furnizarea de armament și hrană trupelor guvernamentale.

"Însă (ei) trebuie să lupte pentru ei", a concluzionat Joe Biden.

Publicația The Washington Post a scris că talibanii ar putea cuceri capitala Kabul în circa 90 de zile, conform estimărilor făcute de surse oficiale, la adăpostul anonimatului.

În ultima lună, luptele intense între talibani și armata guvernamentală s-au soldat cu peste 1.000 de civili morți, arată date ale Națiunilor Unite.

UNICEF, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, a semnalat că atrocitățile comise de talibani împotriva copiilor cresc de la o zi la alta.

Record de eficacitate la talibani: trei capitale provinciale în 24 de ore

Trei capitale de provincii afgane au căzut în mâinile combatanților islamiști în 24 de ore. Este vorba despre Faizabad, Farah și Pul-e-Khumri.

Surse oficiale au confirmat că talibanii și-au ridicat, marți, steagul în piața principală și la biroul guvernatorului din Pul-e-Khumri, capitala provinciei Baghlan.

Aceasta este situată la doar 200 de kilometri de capitala națională, Kabul.

Miercuri, islamiștii au anunțat că au preluat controlul la Faizabad, în nord-vestul țării. Cu o zi înainte, surse locale citate de BBC au menționat că și orașul Farah a fost preluat de islamiști.

Anterior, aceștia au cucerit orașul Kunduz, de importanță strategică. Acesta se află aproape de frontiera cu Tadjikistan, pe unde se derulează traficul cu opiu și heroină.

Cadavre și câini după ofensiva talibanilor la Kunduz

În plus, Kunduz este considerat un punct nodal de acces către provinciile bogate în minereuri.

Numeroși rezidenți au fugit din calea luptelor în ultimele zile însă unii civili au ales să rămână în oraș.

Relatări ale surselor locale menționează "cadavre care zac lângă închisoarea orășenească, cu câini alături".

Alte surse spun că magazinele din oraș au început să se redeschidă, în contextul în care talibanii se concentrează pe forțele guvernamentale care s-au retras către aeroport.

Islamiștii au respins până în prezent apelurile internaționale la încetarea focului.

Șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, generalul Nick Carter, a declarat pentru BBC că dacă statul afgan este "fracturat", pot apărea "condiții ideale" pentru terorism internațional și extremism violent.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Afganistan
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close