Antena 3 CNN Externe Joe Biden, de față cu Zelenski: "Europenii nu vor război cu Putin. Sunt multe de spus, dar am spus deja prea mult"

Joe Biden, de față cu Zelenski: "Europenii nu vor război cu Putin. Sunt multe de spus, dar am spus deja prea mult"

Președinții american și ucrainean Joe Biden și Volodimir Zelenski au făcut la Casa Albă o demonstrație de unitate în fața agresiunii ruse în Ucraina.

Joe Biden, de față cu Zelenski: "Europenii nu vor război cu Putin. Sunt multe de spus, dar am spus deja prea mult"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Dec 2022   •   13:09

Însă ajutorul acordat Ucrainei trebuie cântărit atent, pentru a evita escaladarea conflictului și riscul pentru întreaga lume, a transmis Biden.

La conferința de presă comună cu liderul de la Kiev, președintele american a răspuns unei jurnaliste care voia să știe de ce nu oferă SUA Ucrainei "toate armele de care are nevoie pentru a elibera toate teritoriilor (aflate sub ocupație rusă, n.r.) cât mai curând".

"La chestiunea 'de ce nu-i dăm Ucrainei tot ce ar fi de dat' sunt două motive. Primul: este de importanță critică faptul ca întreaga alianță să rămână alături de Ucraina iar ideea că am da Ucrainei ceva diferit de ce oferim deja ridică perspectiva destrămării NATO și a divizării Uniunii Europene și a lumii întregi. Îi vom da Ucrainei tot ce are nevoie pentru a se apăra și a reuși (să facă față Rusiei) pe câmpul de luptă.

Joe Biden: "Europenii nu vor război cu Rusia. Sunt multe de spus, dar am spus deja prea mult"

Al doilea motiv: puteți să vă amintiți că mi-am petrecut sute de ore față în față cu șefii de statelor aliate din Europa și a fost copleșitoare susținerea ideii că este interesul lor să sprijine Ucraina. Au înțeles în totalitate.

Însă ei (europenii) nu vor să intre în război cu Rusia. Nu vor un al treilea război mondial și ei cred că îl pot evita dacă se asigură că Ucraina poate reuși pe câmpul de luptă.

Sunt multe de spus, dar probabil că deja am spus prea mult", a fost replica lui Biden.

Sistemele Patriot ajung în Ucraina, dar nu atât de repede

La începutul invaziei ruse în Ucraina, Volodimir Zelenski a refuzat o ofertă americană de a-l evacua din Kiev.

"Am nevoie de muniție, nu de o plimbare", le-a spus Zelenski americanilor.

După zece luni, autoritățile de la Kiev au primit asistență militară de zeci de miliarde de dolari iar președintele ucrainean a traversat oceanul, a discutat cu omologul american și s-a adresat Congresului.

Cea mai semnificativă extindere a ajutorului militar american este legată de sistemul de apărare antiaeriană "Patriot".

Livrarea acestuia în Ucraina se va face însă în câteva săptămâni sau chiar luni, transmite Antena 3 CNN.

Kremlinul nu vede șanse de pace în contextul vizitei lui Zelenski în SUA

Unul dintre motive este că e nevoie ca militarii să fie instruiți corespunzător pentru folosirea lui.

O singură baterie "Patriot" necesită circa 90 de operatori care se ocupă de sistemele informatice, de sistemul de control al angajării țintelor, de radar, de generatoarele de energie și de cele până la opt lansatoare.

"Vom oferi Ucrainei sistemul Patriot. Îi vom pregăti pe militarii voștri pentru a-l putea folosi și, împreună cu partenerii noștri, vom pune presiune pe Kremlin și ne vom asigura că Ucraina va avea parte de o pace justă", a spus, miercuri, Joe Biden, cu ocazia vizitei la Washington a lui Volodimir Zelenski

Pachetul de ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare cumulată de 1,85 miliarde de dolari, include și rachete și muniție cu ghidare precisă pentru avioanele și pentru artileria ucraineană.

Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a transmis miercuri că nu vede nicio șansă pentru negocieri de pace cu Kievul în contextul vizitei la Washington a lui Volodimir Zelenski.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close