Antena 3 CNN International News SUA confirmă oficial: sistemul de rachete "Patriot" este inclus în noul pachet de asistență militară pentru Ucraina

SUA confirmă oficial: sistemul de rachete "Patriot" este inclus în noul pachet de asistență militară pentru Ucraina

Secretarul de Stat american Antony Blinken a anunțat oficial un pachet suplimentar de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare cumulată de 1,85 miliarde de dolari.

SUA confirmă oficial: sistemul de rachete "Patriot" este inclus în noul pachet de asistență militară pentru Ucraina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Dec 2022   •   19:47

Pachetul include primul transfer în Ucraina al unui sistem de apărare antiaeriană "Patriot", relatează CNN.

"Ca urmare delegării autorității prezidențiale, aprob astăzi cea de-a douăzeci și opta tragere, din august 2021, constând în arme și echipamente pentru Ucraina. Această tragere de 1 miliard de dolari va asigura Ucrainei capabilități extinse de apărare antiaeriană și de lovituri de precizie, precum și muniție suplimentară și echipamente de importanță critică pe care această țară le folosește atât de eficient pentru a se apăra pe câmpul de luptă", a precizat Antony Blinken într-o declarație.

Secretarul de Stat al SUA a adăugat că Ministerul american al Apărării va anunța, la rândul său, un pachet de asistență militară de 850 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pentru prima dată, asistența de securitate acordată astăzi Ucrainei include sistemul de apărare antiaeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă, precum și aeronave, la un plafon de zbor semnificativ mai mare decât sistemele furnizate anterior", a confirmat șeful diplomației americane.

El a reiterat că SUA vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, astfel încât această țară să se poată apăra și să se afle în cea mai puternică poziție la masa negocierilor "atunci când va veni momentul".

Declarația lui Blinken urmează uneia similare făcute, miercuri, de Casa Albă, cu ocazia vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington.

Ce este sistemul defensiv american "Patriot"

MIM-104 Patriot este un sistem defensiv cu rachete sol-aer fabricat de producătorul american Raytheon.

Este principalul astfel de sistem anti-aerian utilizat de Statele Unite și de unii dintre aliații lor.

A intrat în serviciu în 1981 și a fost folosit în mai multe teatre de operațiuni, între care războaiele din Irak, conflictul din Gaza între Israel și Hamas (2014), războiul civil din Siria și războiul din Yemen.

Este un sistem relativ scump: potrivit informațiilor disponibile pe internet, o baterie de rachete Patriot costă aproximativ 1 miliard de dolari. O rachetă Patriot este estimată la circa 3 milioane de dolari.

Au fost produse peste 1.100 de lansatoare iar mai puțin de 200 dintre acestea au fost exportate în țări aliate ale Statelor Unite.

În funcție de versiune, o rachetă Patriot are o rază operațională între 30 și 160 de kilometri, atinge o viteză între 2,8 și 4,1 Mach (multiplu de viteza sunetului) și are o altitudine de zbor de circa 24 de kilometri.

Dispune de o încărcătură explozivă de 90 de kilograme.

Foto: Lansatoare de rachete "Patriot" fotografiate în zona aeroportului polonez Rzeszow-Jasionka, 20 decembrie 2022

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close