Antena 3 CNN International News Primul mesaj al lui Joe Biden către Volodimir Zelenski, în timp ce liderul ucrainean zboară spre Washington

Primul mesaj al lui Joe Biden către Volodimir Zelenski, în timp ce liderul ucrainean zboară spre Washington

Președintele american Joe Biden l-a salutat pe omologul său ucrainean care a decolat, miercuri, spre Washington, într-o vizită-surpriză ale cărei detalii au apărut în urmă cu puțin timp.

Primul mesaj al lui Joe Biden către Volodimir Zelenski, în timp ce liderul ucrainean zboară spre Washington
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Dec 2022   •   15:44

Într-un mesaj pe Twitter, liderul de la Casa Albă a scris:

"Sper să te bucuri de zbor, Volodimir. Sunt încântat de vizită. Avem multe de discutat".

Administrația de la Washington a confirmat, miercuri, că Volodimir Zelenski va efectua o vizită oficială în Statele Unite, pentru a discuta noi modalități de asistență militară.

"Vizita va evidenția angajamentul constant al Statelor Unite pentru susținerea Ucrainei  atât timp cât va fi necesar, inclusiv prin furnizarea de asistență economică, umanitară și militară", a comunicat Casa Albă.

Pe agenda vizitei lui Zelenski se află o întâlnire cu președintele Joe Biden și un discurs în Congresul american, unde va primi confirmarea "sprijinului puternic și bipartizan pentru Ucraina", subliniază Administrația de la Washington.

Discursul din Congres este programat să înceapă la ora locală 19:30 (ora 2:30, joi dimineața, în România).

Potrivit unor oficiali americani citați de CNN, președintele Biden va anunța o asistență militară suplimentară pentru Ucraina în valoare de aproape două miliarde de dolari.

CNN: Un avion militar american, implicat în transportul lui Zelenski în SUA

Surse oficiale din SUA citate de CNN arată că un avion militar american "a fost implicat" în transportul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Washington.

De altfel, SUA s-au implicat puternic în aranjamentele de securitate necesare pentru a-l scoate din Ucraina pe Zelenski - pentru prima dată de la declanșarea invaziei ruse - și pentru a-l aduce înapoi în țară.

După ce liderul de la Kiev a acceptat invitația lui Joe Biden în urmă cu o săptămână, părțile americană și ucraineană au început imediat preparativele de securitate în vederea vizitei.

"A fost decizia luată de el (de Zelenski). A conchis că acești parametri de securitate corespund nevoilor sale. Am acceptat și am procedat în consecință", a spus una dintre sursele citate de CNN.

Liderul de la Kiev urmează să părăsească SUA imediat după ce se va adresa Congresului, vizita sa pe pământ american fiind de ordinul orelor.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Joe Biden
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close