Antena 3 CNN Externe Jurnaliştii şi observatorii de la Chişinău, intimidaţi de poliţiştii moldoveni

Jurnaliştii şi observatorii de la Chişinău, intimidaţi de poliţiştii moldoveni

Jurnaliştii şi observatorii de la Chişinău, intimidaţi de poliţiştii moldoveni
29 Iul 2009   •   19:29

Trimişii speciali ai Antenei 3 la Chişinău au fost intimidaţi de poliţiştii moldoveni, chiar înainte de o transmisie în direct. Paula Rusu şi Andrei Bădin au fost legitimaţi şi verificaţi. Mai mulţi poliţişti le-au cerut să părăsească locul de unde relatau despre alegerile anticipate din Republica Moldova, pe motiv că cineva i-ar fi sesizat că, acolo, pe trotuar, în centrul oraşului, se fabrică bombe.

Încă de la deschiderea urnelor, au fost semnalate mai multe nereguli în desfăşurarea scrutinului din republica Moldova. De la listele cu alegători, pe care se regăseau persoane decedate, sau persoane înregistrate la adrese fictive, până la acţiuni de intimidare, reclamate de reprezentanţii opoziţiei, de jurnalişti sau observatori. Chiar echipa Antenei 3, aflată la Chişinău, a fost ţinta unei astfel de tentative, din partea unor persoane care s-au recomandat ca fiind poliţişti moldoveni.

"Ne-am trezit înconjuraţi de aproximativ cinci poliţişti şi mai multe persoane, care erau îmbrăcate în civil. Au venit, ne-au legitimat, încercând să afle ce facem aici. Unul dintre poliţişti spunea că a aflat că pe trotuar, între aceste două clădiri, s-ar fabrica bombe. Se pare că noi eram suspecţi că fabricăm bombe. Cert este că, după ce ne-au cerut absolut toate documentele, care era posibil să ni le solicite, au plecat, spunându-ne foarte frumos: ne roagă să plecăm, ca să nu ne forţeze să plecăm", a declarat Paula Rusu, corespondent Antena 3 în Republica Moldova.

Jurnaliştii români nu au fost singura ţintă a autorităţilor de la Chişinău. Mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunilor de opoziţie din Republica Moldova şi observatori acreditaţi au semnalat mai multe tentative de intimidare şi nereguli în timpul votării. S-a vorbit despre intimidarea alegătorilor, prin prezenţa forţelor de ordine. Mai mulţi tineri din Ungheni au fost împiedicaţi să voteze. Autobuzul cu care urmau să ajungă la Chişinău a fost distrus de persoane necunoscute. Poliţia a refuzat să cerceteze incidentul, pe motiv că toţi agenţii sunt foarte ocupaţi în această perioadă cu alegerile.

Mai mulţi cetăţeni străni au avut probleme cu autorităţile moldovene. Şapte persoane, patru danezi şi trei belaruşi au fost reţinute şi interogate la o secţie de poliţie şi avertizate să nu participe la niciun fel de întâlniri cu opoziţia.


Pe de altă parte, reclamaţiile privind anumite ilegalităţi nu mai contenesc. Chiar şeful opoziţiei, preşedintele Partidului Democrat Liberal din Republica Moldova, Vlad Filat, a descoperit în lista de alegători două persoane străine, care aveau domiciliul chiar la adresa lui.

"Nu cred că este un incident. Este o regulă, din păcate, în listele electorale, aici, în republica Moldova. Am fost şi eu mirat să găsesc două persoane străine... Urmează să verificăm, să vedem ca nu cumva să şi voteze aceste două persoane. Este o dovadă foarte clară cum au fost pregătite aceste liste electorale şi confirmă încă o dată tendinţa la care se dedau comuniştii, pentru a frauda alegerile", a spus Filat.

Pe listele de alegători apar de asemenea, persoane decedate. Alte sesizări vizează comportamentul "ciudat" al unora dintre preşedinţii secţiilor de votare. Aceştia fie nu permit accesul observatorilor, fie declară închis procesul de votare. Într-o comună, s-a descoperit că alegătorii erau transportaţi la urne cu autobuzul, în timp ce în altă localitate puteau fi văzute încă pe străzi afişe electorale. Într-un sat din raionul Râscani, la secţia de votare au fost aduse doar buletine în limba rusă.

Antena 3

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close