Antena 3 CNN Externe Jurnalistul Roman Protasievich, deținut la Minsk, apare într-un video, cu vânătăi pe față, în care spune că este „tratat bine”

Jurnalistul Roman Protasievich, deținut la Minsk, apare într-un video, cu vânătăi pe față, în care spune că este „tratat bine”

Jurnalistul Roman Protasievich apare într-un video postat pe Twitter în care face mărturisiri din centrul de detenție. Acesta are vânătăi pe față, dar spune că este „tratat bine” de forțele de ordine.

Jurnalistul Roman Protasievich, deținut la Minsk, apare într-un video, cu vânătăi pe față, în care spune că este „tratat bine”
Sursa foto: Twitter
de Mia Lungu    |    24 Mai 2021   •   23:19

„Bună ziua, numele meu este Roman Protasievich. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Atitudinea forțelor de ordine față de mine este corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”, spune Roman Protasievich.

Radu Tudor: Cu arma la tâmplă, îi pun să spună mesajul organizației respective, pentru că ostaticul se bucură de o faimă extraordinară

"Ceea ce spune Roman Pratasevich este exact mesajul pe care îl întâlnim în toate crizele în care organizațiile teroriste iau ostateci. Cu arma la tâmplă, îi pun să spună mesajul organizației respective, pentru că ostatecul se bucură de o faimă extraordinară, internațională, iar vocea și imaginea lui aduce audiență, răspândește teroarea, asta face Alexander Lukashenko în momentul de față, cu regimul său de tip Coreea de Nord. 

Un jurnalist, care se opune regiumului, care a fugit în 2019 din Belarus, care și-a dus mama în Belarus, din păcate, este victima acestui atentat. Este fără ărecedent, de la căderea comunismului. Nu s-a întâmplat niciodată ca un avion, o cursă comericală să fie deturnată de forțele militare. (...) Vestea cea bună este comunicatul Consiliului European.", a precizat analistul militar, Radu Tudor, la Antena 3.

Cine este Roman Protasievich

Jurnalist şi activist, Roman Protasievich a creat Nexta, o platformă cu 1.7 milioane de urmăritori. El a părăsit Belarus în 2019, după criticile la adresa guvernului lui Alexander Lukaşenko. Protasievich a fost deţinut la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.

Pentru cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protasievich era necunoscut până duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu a lui Navalnîi, iar liderii mai multor state îi cer eliberarea.

La 26 de ani, Roman Protasievich a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat.

Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Drept urmare, Protasievich a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. În 2020 a acoperit alegerile prezidenţiale din Belarus şi de atunci se află pe lista teroriştilor din Belarus

Din martie, lucrează pentru un alt canal Telegram, ceea ce ar fi putut stârni furia lui Lukaşenko. Însă gestul extrem al lui Lukaşenko ar putea fi şi un avertisment pentru alţi jurnalişti care critică puterea de la Minsk.

„Lukaşenko îi vânează pe jurnaliştii din Belarus. Îi caută pe jurnalişti unul după altul şi a introdus NEXTA le lista organizaţiilor teroriste. Încearcă să sperie pe oricine care are o capacitate jurnalistică în Belarus şi în mod clar încearcă să îi sperie şi pe cei din afara Belarusului”, afirmă Diana Magnay, corespondent Sky News în Rusia.

Ultimele mesaje ale lui Protasievich către prieteni spun că a simţit că este urmărit la Atena.

„Când a auzit anunţul pilotului de avion, Protasievich a început să tremure şi a spus: " a dezvăluit un martor, conform unei publicaţii din Lituania.

Avionul a plecat după 7 ore spre Vilnus, fără Protasievich, iubita lui şi alţi 4 cetăţeni ruşi. Acum oponentul regimului Lukaşenko riscă pedeapsa cu moartea sau cel puţin 15 ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: Roman Protasevici Minsk detinut vanatai
Parteneri
Horoscop 29 septembrie 2023. Norocoşii zilei
x close