Antena 3 CNN Externe Atentat la Kandahar. Cel puțin 32 oameni au murit într-un atac cu bombă la o moschee șiită, în timpul rugăciunilor. ISIS-K, principalul suspect

Atentat la Kandahar. Cel puțin 32 oameni au murit într-un atac cu bombă la o moschee șiită, în timpul rugăciunilor. ISIS-K, principalul suspect

Zeci de oameni au fost uciși într-un atentat cu bombă care a avut loc vineri la o moschee șiită din Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan, relatează presa internațională.

Atentat la Kandahar. Cel puțin 32 oameni au murit într-un atac cu bombă la o moschee șiită, în timpul rugăciunilor. ISIS-K, principalul suspect
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Oct 2021   •   13:38

UPDATE: Cel puțin 32 de morți și peste 50 de răniți după atacul cu bombă

Bilanţul preliminar al atacului de la moscheea Fatemieh a ajuns la 32 de morți şi 53 de răniți, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de presa internațională.

La ora acestei actualizări, atentatul nu era încă revendicat, însă gruparea jihadistă locală ISIS-K, oponentă a talibanilor care au preluat în august puterea la Kabul, și-a asumat în ultimele săptămâni responsabilitatea pentru mai multe acțiuni teroriste.

Cea mai sângeroasă a avut loc pe 26 august la aeroportul din Kabul, în ultimele zile ale retragerii coaliției internaționale conduse de SUA.

Atunci au murit peste 200 de oameni.

Ulterior, ISIS-K a comis mai multe atacuri, unul dintre acestea chiar la ceremonia funerară a mamei lui Zabihullah Mujahid, unul dintre cei mai vizibili comunicatori de la Kabul.

Pe fondul presiunilor internaționale, regimul taliban de la Kabul susține că depune eforturi pentru contracararea rețelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaeda.

UPDATE: Cel puțin 16 morți în urma atacului de la moscheea șiită Fatemieh

Un bilanț actualizat al atentatului din Kandahar indică cel puțin 16 morți și 32 de răniți.

Atacul a fost, aparent, executat de un atentator sinucigaș.

Un martor citat de AFP susține că ar fi fost, de fapt, trei deflagrații: la intrarea principală, în locul unde credincioșii se spală și într-un al treilea loc, neprecizat.

Moscheea era plină la ora atentatului. Cel puțin 15 ambulanțe au fost trimise la fața locului de autorități.

Corespondentul BBC Secunder Kermani arată că este de așteptat ca atentatul să fie revendicat de ISIS-K, gruparea jihadistă locală afiliată ISIS.

Știrea inițială

Un medic de la spitalul central din Kandahar a precizat că aici au fost aduși, inițial, șapte morți și 13 răniți.

Surse locale arată că atacul a avut loc la moscheea Fatemieh, situată în centrul orașului.

Deflagrația s-a produs în timpul slujbei religioase.

Qari Saeed Khosti, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, a confirmat explozia și a precizat că autoritățile investighează incidentul.

Pe rețelele sociale au apărut imagini filmate la locul atentatul. Podeaua lăcașului de cult este acoperită de cadavre iar localnicii caută supraviețuitori.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Informații neconfirmate oficial arată că numărul morților ar fi, de fapt, între 15 și 20, iar al răniților, de trei ori mai mare.

Atenție, urmează imagini cu impact emoțional!

Atacul din Kandahar vine la câteva zile după ce organizația Stat Islamic a revendicat bombardarea unei moschei șiite din orașul Kunduz, soldată cu cel puțin 50 de morți.

×
Subiecte în articol: Kandahar atentat explozie ISIS-K
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close