Antena 3 CNN Externe A murit Karel Schwarzenberg. Fostul ministru de Externe ceh avea 85 de ani

A murit Karel Schwarzenberg. Fostul ministru de Externe ceh avea 85 de ani

Fostul ministru de Externe ceh Karel Schwarzenberg, una dintre principalele figuri ale tranziției țării de la regimul comunist la democrație, a murit. Acesta avea 85 de ani.

A murit Karel Schwarzenberg. Fostul ministru de Externe ceh avea 85 de ani
Sursa foto: Hepta I Actionpress / DABKOWSKI,WIKTOR
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Noi 2023   •   14:07

Schwarzenberg s-a născut într-o familie cehă de prestigiu și a devenit un consilier de top al prietenului său Vaclav Havel după ce fostul disident a câștigat primele alegeri libere din țară în 1990, notează Reuters.

Ulterior, a fost de două ori ministru de externe între 2007 și 2013.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

El a fost un susținător puternic al unei integrări mai strânse în Europa și, deși era un conservator declarat, interesul său s-a extins la grupurile liberale urbane și la tinerii din politică.

El a fost transportat la spitalul din Viena săptămâna trecută, a anunțat presa cehă. Site-ul de știri Echo24, care a anunțat prima dată duminică decesul, a precizat că familia sa era lângă el.

Citește și: A murit astronautul Frank Borman, cel care a condus misiunea Apollo 8 pe Lună

"Karel Schwarzenberg a murit", a declarat Miroslav Kalousek, fondatorul partidului TOP09, pe care Schwarzenberg l-a condus la începuturile sale: "A fost unul dintre cei mai importanți și mai buni oameni din viața mea.

Fie ca el să se odihnească în pace, Republica Cehă ar trebui să îi fie veșnic recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut cu abnegație pentru ea".

Schwarzenberg și-a petrecut o mare parte din viață în exil, deoarece familia sa s-a numărat printre țintele principale ale comuniștilor care au preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1948, confiscând vasta proprietate a familiei Schwarzenberg, care includea castele, păduri și terenuri agricole, în principal în sudul țării, în apropiere de granița cu Austria.

În timpul exilului în Austria, unde a preluat în cele din urmă averea familiei, a sprijinit mișcarea anticomunistă pentru drepturile omului și a sponsorizat o bibliotecă de literatură cehă interzisă.

După Revoluția de catifea din 1989, care a răsturnat în mod pașnic regimul comunist din Cehoslovacia de atunci, Schwarzenberg a devenit șeful de cabinet al lui Havel.

Schwarzenberg a preluat un rol mai activ în politică în calitate de senator în 2004 și a ajutat la înființarea partidului TOP09, care este un membru junior în coaliția guvernamentală de centru-dreapta aflată acum la putere.

"Dragă Kary, îți mulțumim pentru tot ceea ce ai făcut pentru țara noastră", a scris partidul pe X.

În 2013, Schwarzenberg a candidat la președinție, dar a pierdut în fața lui Milos Zeman, o altă figură marcantă a politicii cehe de după 1989, care și-a încheiat al doilea mandat prezidențial la începutul acestui an.

×
Subiecte în articol: Cehia Karel Schwarzenberg murit
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close