Antena 3 CNN Externe A murit astronautul Frank Borman, cel care a condus misiunea Apollo 8 pe Lună

A murit astronautul Frank Borman, cel care a condus misiunea Apollo 8 pe Lună

Frank Borman, fostul astronaut NASA și cel care a condus prima misiune spațială în jurul Lunii, a murit.

A murit astronautul Frank Borman, cel care a condus misiunea Apollo 8 pe Lună
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Noi 2023   •   17:29

Frank Borman a decedat în Billings, Montana, la vârsta de 95 de ani.

Alături de alți doi colegi astronauți, Borman a condus prima misiune spațială din istorie în jurul Lunii, în timpul expediției Apollo 8 din 1968.

Administratorul Nasa, Bill Nelson, și-a amintit de Frank Borman ca fiind "unul dintre cei mai buni de la Nasa" și "un adevărat erou american", cu adevărat dedicat muncii sale.

"Dragostea sa de o viață pentru aviație și explorare a fost depășită doar de dragostea pentru soția sa Susan", a mai spus el.

Citește și: Patru români din Italia, experți în spargeri de locuințe. Autoritățile cer disperate ajutor pentru găsirea lor

Apollo 8 a fost o misiune fundamentală, deoarece a fost prima dată când oamenii au părăsit orbita Pământului, pierzând din vedere planeta lor natală

În cadrul acestei expediții, colegul lui Borman, William Anders, a realizat fotografia emblematică Earthrise, care arată Pământul suspendat deasupra suprafeței lunare.

Această imagine este prima fotografie color a Pământului din spațiu și este, adesea, creditată ca fiind cea care a lansat mișcarea ecologistă.

Cariera lui Frank Borman a început în cadrul Forțelor Aeriene în 1950, servind ca pilot de vânătoare, pilot operațional și instructor.

Instructor la Școala de piloți

Talentele sale au făcut ca el să fie selectat de Nasa pentru a fi instructor la Școala de piloți de cercetare aerospațială de la Edwards AFB, California.

Înainte de expediția Apollo, Borman a fost la bordul navei spațiale Gemini 7 în 1965, petrecând 14 zile pe orbita joasă a Pământului și realizând prima întâlnire orbitală în spațiu cu Gemini 6.

După ce s-a retras ca astronaut, el a condus compania aeriană Eastern Airlines, aflată în dificultate, în 1975.

De asemenea, a fost inclus în Hall of Fame-ul astronauților americani în 1993, iar o secțiune de autostradă, între Indiana și Illinois, a primit numele său, potrivit BBC.

×
Subiecte în articol: nasa astronaut mort Apollo 8
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close