Antena 3 CNN Externe Kievul ia în calcul o nouă invazie pe trei direcții, la un an de când Rusia a început războiul | Tancurile americane Abrams vin în Ucraina abia la sfârșitul anului

Kievul ia în calcul o nouă invazie pe trei direcții, la un an de când Rusia a început războiul | Tancurile americane Abrams vin în Ucraina abia la sfârșitul anului

Ucraina se așteaptă la o "escaladare majoră" din partea Rusiei în perioada care coincide cu împlinirea unui an de la invazia din 24 februarie 2022.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2023   •   20:04

"Cele mai grele bătălii sunt cele care vor urma", a spus într-un interviu Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei.

El nu exclude ca președintele rus Vladimir Putin să ordone un alt atac concertat masiv dinspre nord, sud și est, așa cum s-a întâmplat în urmă cu aproape un an.

Ar fi o mișcare prin care Moscova ar putea alege să marcheze un an de război, în contextul în care nu are, momentan, succese militare semnificative de raportat.

Între timp, forțele rusești spun că au încercuit Bahmut, un oraș-cheie din regiunea ucraineană Donbas. Susținuți de mercenarii Wagner, rușii se luptă pentru a prelua controlul asupra autostrăzii care merge spre vest de la Bahmut la Ceasiv Yar.

Citește și: Cum a fost salvată de sub nasul rușilor Arina, o fetiță de șase ani, captivă într-un bloc bombardat în Bahmut

În acest context, experții de la Institutul american pentru Studiul Războiului, ISW, estimează că Ucraina ar putea alege să se retragă din Bahmut pentru a-și salva trupele, dacă orașul va fi, cu adevărat, împresurat de forțele Moscovei, așa cum acestea susțin că deja s-a întâmplat.

Există și informații potrivit cărora trupele Wagner, obosite de luptă, sunt probabil repoziționate în regiunea Herson.

O altă informație la zi legată de Ucraina este cea publicată de cotidianul Washington Post.

Potrivit acestuia, cele 31 de tancuri M1 Abrams anunțate oficial de președintele Joe Biden pentru Ucraina nu vor fi livrate direct din stocurile armatei americane.

Acestea vor fi achiziționate prin Pachetul de Asistență pentru Securitatea Ucrainei și vor fi construite de la zero, fără armura specială din uraniu sărăcit, pe care americanii nu o vor căzută în mâinile rușilor.

Este o procedură care va împinge procesul de livrare până către finele acestui an sau până la începutul anului viitor, conform sursei citate.

Foto: tanc Abrams M1A2

×
Subiecte în articol: invazie Rusia Abrams
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close