Antena 3 CNN Externe Soldații lui Kim Jong-Un rup lanțuri cu brațele, îndoaie oțel cu gâtul și sparg cărămizi cu pumnii, ca-n filmele cu arte marțiale. Liderul suprem aplaudă, în cele din urmă

Soldații lui Kim Jong-Un rup lanțuri cu brațele, îndoaie oțel cu gâtul și sparg cărămizi cu pumnii, ca-n filmele cu arte marțiale. Liderul suprem aplaudă, în cele din urmă

Aparatul de propagandă nord-coreean a distribuit imagini spectaculoase în care soldații regimului își etalează rezistența și abilitățile de luptă în probe extreme.

Soldații lui Kim Jong-Un rup lanțuri cu brațele, îndoaie oțel cu gâtul și sparg cărămizi cu pumnii, ca-n filmele cu arte marțiale. Liderul suprem aplaudă, în cele din urmă
Sursa foto: Captură de ecran / bbc.com
de Adrian Iclozan    |    13 Oct 2021   •   14:00

Imaginile amintesc de filmele cu arte marțiale din anii '80 - '90 ai secolului trecut, în care au strălucit Jackie Chan, Chuck Norris, JC Van Damme sau în care au evoluat protagoniști mai puțin cunoscuți, dar la fel de înclinați să demonstreze, pe ecran, cum corpul uman poate fi transformat într-o armă.

Coregrafie cu scene de luptă ca-n filme, pentru ochii liderului suprem

Scena de deschidere arată cum un soldat nord-coreean sparge din săritură mai multe plăci de beton fixate pe un cadru și asigurate, din spate, de mai mulți camarazi de-ai săi.

Momentul impactului este "înghețat".

Imaginile își reiau apoi curgerea, cu încetinitorul, preț de o secundă, întărind iluzia că militarul a reușit să sfideze gravitația mai mult decât îi permit legile fizicii, într-o suspendare nenatural de lungă de-asupra pământului.

Cadrul se schimbă și îi expune privitorului fuga frenetică a unui alt militar care, cu capul gol, sparge plăcile susținute de doi soldați.

Spărgătorul de plăci cu capul îngheață apoi în poziție de drepți în fața unui public format din politicieni și militari nord-coreeni, în mijlocul cărora se detașează liderul suprem, Kim Jong-Un.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Bătaie cu scândura pe spatele gol. Coafura militară rezistă

Publicul aplaudă, dar Kim rămâne imobil, momentan.

În alte scene cu coregrafie precisă, un soldat gol până la brâu se bate simultan cu mai mulți adversari pe care, evident, îi doboară.

Un plan general intercalat semnalează schimbarea regulilor în timpul jocului.

De astă dată, atletul la bustul gol și cu pantaloni de camuflaj are de înfruntat camarazi dotați cu scânduri ce par din lemn. 

Soldatul nu dă înapoi: își încordează mușchii abdominali, își expune spatele și așteaptă. Nu prea mult, pentru că aproximativ trei dintre colegii săi îl lovesc simultan cu masivele ciomege pe spinare, fără să-și înfrâneze elanul.

Spatele, dar și coafura, rezistă, pentru că tânărul militar este tuns conform rigorilor cazone, adică scurt. Într-o dovadă supremă de superioritate combativă, militarul ciomăgit parează și o lovitură de scândură cu capul.

Scândura se rupe, capul, aparent, nu.

Kim Jong-Un își aplaudă soldații "cu pumni de fier"

De astă dată, camera îl arată pe Kim Jong-Un în timp ce aplaudă. 

Restul scenelor sunt din aceeași categorie: soldați în uniforme de camuflaj care sparg cărămizi și plăci de beton cu mâinile și cu picioarele sau care își rup lanțurile cu forța mușchilor superiori.

Probele cele mai spectaculoase sunt păstrate pentru final.

Este vorba despre un soldat care opune rezistență, cu propriul gât, unei bare metalice pe care o împinge, cu forță, un alt camarad. În cele din urmă, bara se curbează în jos.

De asemenea, un soldat își rupe, foarte convingător, cu mâinile, lanțul care-i înconjoară pieptul.

Comentariu BBC: Nu încerca așa ceva acasă!

Coregrafia de luptă a fost executată cu ocazia expoziției militare de la Phenian, vizitată, de asemenea, de liderul suprem din Coreea de Nord.

BBC notează că, potrivit aparatului de propagandă al regimului, scenele difuzate sunt menite să arate că acest stat, grav afectat de foamete după închiderea granițelor în contextul maladiei de COVID, are "combatanți cu pumni de fier pentru a apăra pacea țării.

Deși probabil că nu ar mai trebui menționat, BBC își face datoria până la capăt și menționează că acrobațiile și cascadoriile soldaților nord-coreeni nu ar trebui încercate acasă.

×
Subiecte în articol: Kim Jong Un arte martiale soldati
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close