Antena 3 CNN Externe Kremlinul reacționează la cazul lui Vadim Șișimarin, soldatul rus condamnat la închisoare pe viață în Ucraina

Kremlinul reacționează la cazul lui Vadim Șișimarin, soldatul rus condamnat la închisoare pe viață în Ucraina

Moscova a reacționat, luni, la cazul sergentului Vadim Șișimarin, condamnat luni la închisoare pe viață pentru crime de război de un tribunal din Kiev.

Kremlinul reacționează la cazul lui Vadim Șișimarin, soldatul rus condamnat la închisoare pe viață în Ucraina
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mai 2022   •   13:54

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este "îngrijorată" de soarta lui Vadim Șișimarin.

"Fără îndoială, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru. Din păcate, nu avem ocazia să-i apărăm interesele acolo, deoarece funcționarea instituțiilor noastre (în Ucraina) practic a încetat", a declarat Peskov pentru agenția rusă Interfax.

"Asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare să încercăm să folosim în continuare alte canale. Soarta fiecărui cetățean rus este de cea mai mare importanță pentru noi", a adăugat el.

În momentul în care Peskov a comentat procesul lui Șișimarin, verdictul în cazul acestuia încă nu fusese pronunțat, notează BBC.

Tot BBC îl citează pe avocatul lui Șișimarin, Viktor Ovsiannikov, care a spus că pe parcursul procesului nu a fost contactat de niciun oficial rus.

Pedeapsă maximă pentru Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război

În vârstă de 21 de ani, Șișimarin a fost condamnat la detenție pe viață, după ce procurorii au prezentat instanței dovezile în acest caz, în care sergentul rus a ucis, la ordin, un civil neînarmat în localitatea Ciupakivka din nord-estul Ucrainei, pe 28 februarie, la patru zile după începerea invaziei ruse.

Victima este Oleksandr Șelipov, 62 de ani.

Sergentul rus a tras mai multe focuri de automat Kalașnikov asupra bărbatului, ucigându-l pe loc, la câțiva metri de poarta casei sale.

Soția lui Șelipov i-a găsit cadavrul câteva secunde mai târziu.

Anterior, acuzatul a spus că își recunoaște fapta și o regretă.

Moscova neagă că trupele sale au ucis cu intenție civili în timpul invaziei, în timp ce Kievul susține că forțele ruse au comis peste 11.000 de crime în Ucraina.

Procesul de la Kiev este văzut de comentatorii internaționali drept o șansă pentru ca Ucraina să probeze că armata rusă a făcut victime civile încălcând regulile războiului.

×
Subiecte în articol: Vadim Șișimarin Kremlin
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close