Antena 3 CNN Externe Pedeapsă maximă pentru Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război

Pedeapsă maximă pentru Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război

O instanță din Kiev a pronunțat, luni, verdictul în cazul sergentului rus Vadim Șișimarin, acuzat pentru crime de război.

Pedeapsă maximă pentru Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război
Sursa foto: Twitter @KyivIndependent
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mai 2022   •   13:06

În vârstă de 21 de ani, Șișimarin a fost condamnat la detenție pe viață, după ce procurorii au prezentat instanței dovezile în acest caz, în care sergentul rus a ucis, la ordin, un civil neînarmat în localitatea Ciupakivka din nord-estul Ucrainei, pe 28 februarie, la patru zile după începerea invaziei ruse.

Victima este Oleksandr Șelipov, 62 de ani.

Sergentul rus a tras mai multe focuri de automat Kalașnikov asupra bărbatului, ucigându-l pe loc, la câțiva metri de poarta casei sale.

Soția lui Șelipov i-a găsit cadavrul câteva secunde mai târziu.

Anterior, acuzatul a spus că își recunoaște fapta și o regretă.

Vadim Șișimarin va face apel, spune avocatul său

BBC transmite că avocatul lui Șișimarin a spus că acesta intenționează să facă apel.

"Este cea mai severă sentință și orice persoană cu capul pe umeri ar contesta verdictul", a indicat apărătorul soldatului rus.

Moscova neagă că trupele sale au ucis cu intenție civili în timpul invaziei, în timp ce Kievul susține că forțele ruse au comis peste 11.000 de crime în Ucraina.

Procesul de la Kiev este văzut de comentatorii internaționali drept o șansă pentru ca Ucraina să probeze că armata rusă a făcut victime civile încălcând regulile războiului.

Statul rus nu s-a interesat de sergentul judecat la Kiev

La procesul care s-a judecat săptămâna trecută, pe parcursul a câteva zile, inculpatul a fost apărat de Viktor Ovsiannikov, un avocat asigurat de statul ucrainean.

Ovsiannikov a declarat pentru BBC că niciun oficial al statului rus nu a luat legătura cu el.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că autoritățile ruse  "nu au informații" despre acest caz.

Vineri, Ovsiannikov și-a susținut pledoaria finală în fața judecătorilor din Kiev, după ce, cu o zi înainte, Vadimi Șișimarin a fost confruntat cu văduva victimei sale.

Avocatul a spus că inculpatul nu este vinovat pentru acuzațiile care i s-au adus.

Potrivit lui Ovsianikov, Șișimarin a executat un ordin dat de un militar de rang superior, fără a ști dacă acel ordin "este sau nu criminal".

"Nimeni în acea situație nu ar fi știut", a spus avocatul.

Ovsiannikov a mai arătat că soldații ruși au crezut în mod eronat că civilul ar putea informa armata ucraineană despre prezența lor.

Procuratura a primit ce a cerut pentru acuzat: pedeapsa maximă

El a subliniat că Șișimarin nu a intenționat să comită o crimă și "a simțit că există o amenințare la adresa vieții lui".

Reprezentantul procuraturii ucrainene - care a cerut pedeapsa cu închisoarea pe viață - a argumentat, la rândul său, că acuzatul ar fi putut evita uciderea unui civil și că, "în loc să tragă trei sau patru cartușe, ar fi putut să ia telefonul victimei sau să execute un foc de avertisment", pentru a-l speria pe civil.

După ce i s-a dat ultimul cuvânt, soldatul rus a declarat, din nou, că regretă ce a făcut.

"Nu neg fapta și sunt pregătit să fiu pedepsit și să suport consecințele", a menționat el.

×
Subiecte în articol: Vadim Șișimarin crime de razboi
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close