Antena 3 CNN Externe Talibanii afgani, la un pas să captureze prima capitală de provincie. Mesajul armatei către rezidenți:"Fugiți din oraș!"

Talibanii afgani, la un pas să captureze prima capitală de provincie. Mesajul armatei către rezidenți:"Fugiți din oraș!"

Armata guvernamentală le-a cerut rezidenților din Lashkar Gah să părăsească orașul "cât mai repede", în timp ce presa internațională relatează că insurgenții au cucerit cea mai mare parte a acestei capitale de provincie.

Talibanii afgani, la un pas să captureze prima capitală de provincie. Mesajul armatei către rezidenți:"Fugiți din oraș!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Aug 2021   •   18:17

Cel puțin 40 de civili au fost uciși în Lashkar Gah în ultima zi, în urma luptelor intense dintre talibani și forțele guvernamentale, notează BBC, citând surse din cadrul Națiunilor Unite.

Generalul Sami Sadat, comandantul operațiunilor anti-talibani în provincia Helmand, a admins că trupele guvernului au cedat teren, dar a estimat că islamiștii nu vor putea să continue asaltul în mod susținut.

Sadat s-a angajat "să nu lase viu niciun taliban" și a cerut iertare locuitorilor din Lashkar Gah pentru evacuarea lor, în contextul confruntărilor violente.

O victorie aici le-ar aduce combatanților islamiști prima capitală de provincie cucerită, după cinci ani.

Cadavre pe străzi în Lashkar Gah. Talibanii nu au milă pentru "colaboraționiști"

Trupele afgane sunt susținute din aer de propria aviație și de cea a SUA, iar loviturile au efecte terifiante: rezidenții spun că drumurile din Lashkar Gah sunt pline de cadavre și nu este clar dacă sunt ale civililor sau ale islamiștilor.

"Nu știm unde să ne ducem, sunt lupte în fiecare colț din oraș", a declarat un locuitor, conform BBC.

Talibanii nu au milă pentru civili dar există o categorie care înfruntă un pericol chiar mai mare decât majoritatea populației: foștii traducători și interpreți care au lucrat pentru coaliția internațională și care sunt ținte vii pentru islamiști.

"Casa mea, din care am plecat ieri, este acum în mâinile talibanilor. Acum stau acolo și au întrebat de mine", spune un interpret afgan care a lucrat pentru militarii britanici.

Potrivit acestuia, insurgenții merg din casă în casă, căutându-i pe cei care au colaborat cu forțele internaționale.

CNN a relatat cum talibanii l-au vânat și în cele din urmă l-au prins și l-au decapitat pe un interpret care a lucrat pentru forțele americane.

General afgan: Acesta nu este un război pentru Afganistan

Drama s-a petrecut chiar înainte de accelerarea procesului de retragere a SUA și a partenerilor lor din această țară.

Talibanii nu sunt singuri în această ofensivă. Potrivit generalului Sadat, ei sunt ajutați de combatanți din alte grupări islamiste.

Generalul anticipează că succesele militare repurtate de islamiști în Afganistan îi vor mobiliza pe alți extremiști care trăiesc în Europa și SUA, cu consecințe "devastatoare" asupra securității globale.

"Nu este războiul Afganistanului, este un război între libertate și totalitarism", a comentat el.

Între timp, insurgenții și-au continuat asediile la Kandahar, al doilea cel mai populat oraș din țară, și la Herat, unde trupele guvernamentale au recapturat în ultimele zile mai multe zone, după atacul efectuat vineri de militanți asupra unui complex al Națiunilor Unite.

Misiunea ONU pentru ajutor în Afganistan a raportat cel puțin cinci civili uciși și 42 răniți în Kandahar în ultimele zile.

Președintele afgan Ashraf Ghani a acuzat retragerea "subită" a militarilor americani pentru deteriorarea securității în țară, într-o declarație făcută luni în Parlament.

SUA continuă să efectueze lovituri aeriene în sprijinul trupelor afgane, în pofida faptului că aproape toți militarii americani au fost retrași din țară.

Administrația Biden a anunțat, luni, că în contextul violențelor în creștere, SUA vor primi alte câteva mii de refugiați afgani care au lucrat pentru forțele americane.

Foto: trupe de securitate afgane desfășurate în provincia Nangarhar, 24 iulie 2021

×
Subiecte în articol: talibani Lashkar Gah
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close