Antena 3 CNN International News Povestea traducătorului decapitat de talibani în Afganistan. "Ești spionul americanilor, vă omorâm, pe tine și familia ta"

Povestea traducătorului decapitat de talibani în Afganistan. "Ești spionul americanilor, vă omorâm, pe tine și familia ta"

Sohail Pardis a fost unul dintre miile de afgani care au lucrat ca interpreți pentru trupele străine în timpul războiului din Afganistan, care a durat 20 de ani.

Povestea traducătorului decapitat de talibani în Afganistan. "Ești spionul americanilor, vă omorâm, pe tine și familia ta"
Sursa foto: cnn
de Adrian Iclozan    |    23 Iul 2021   •   09:59

Pe 12 mai anul curent, el a plecat cu mașina din capitala afgană Kabul spre provincia Khost, unde locuia sora lui.

Pe drum, într-o porțiune deșertică, mașina lui Pardis (foto) a fost blocată de talibani.

Bărbatul în vârstă de 32 de ani a accelerat, sperând să scape cu fuga. Talibanii au deschis focul asupra vehiculului care, în cele din urmă, s-a oprit.

Localnicii martori ai incidentului au povestit lucrătorilor Crucii Roșii cum combatanții islamiști l-au tras din mașină pe Pardis și l-au decapitat.

Cu doar câteva zile înainte, traducătorul i-a mărturisit lui Abdulhaq Ayoubi, prietenul și colegul său, că a primit amenințări cu moartea din partea talibanilor.

"I-au transmis: ești spionul americanilor, ești necredincios și vă vom ucide, pe tine și familia ta", spune Ayoubi.

Interpretul asasinat lucrase 16 luni pentru forțele americane.

El lasă în urmă o fiică de nouă ani, care este acum în grija fratelui său, Najibulla Sahak. Cei doi și-au părăsit locuința din Kabul, de teamă că vor fi următoarele ținte ale talibanilor.

"Mă tem pentru familia mea. Nu prea mai este de muncă în țară, iar securitatea e foarte precară", spune fratele translatorului ucis.

Cei intervievați în reportajul CNN au acceptat să folosească numele reale, deoarece identitățile lor sunt deja cunoscute talibanilor, care-i caută, iar expunerea internațională a situației lor ar putea fi unica opțiune de a evita să fie uciși.

Aproximativ 18.000 de afgani care au lucrat pentru armata SUA au aplicat pentru programul Special Immigrant Visa, care le-ar permite să meargă în Statele Unite.

În data de 14 iulie, Casa Albă a anunțat că a lansat "Operațiunea Refugiu pentru Aliați", demers menit să îi relocheze pe interpreții și traducătorii care au lucrat pentru militarii americani și ale căror vieți sunt în pericol după retragerea trupelor străine din Afganistan.

Evacuarea lor este programată să înceapă în ultima săptămână din iulie.

Anterior, administrația Biden a anunțat că poartă discuții cu mai multe țări care ar putea funcționa ca refugiu temporar pentru afgani, până la finalizarea laboriosului proces de acordare a vizelor.

×
Subiecte în articol: sohail pardis talibani Afganistan
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close