Antena 3 CNN Externe „Le-am cerut să mă omoare”: O femeie din Sudanul de Sud, violată sub nasul ONU

„Le-am cerut să mă omoare”: O femeie din Sudanul de Sud, violată sub nasul ONU

„Le-am cerut să mă omoare”: O femeie din Sudanul de Sud, violată sub nasul ONU
08 Aug 2016   •   17:25

O femeie din Sudanul de Sud a trecut prin momente cumplite chiar lângă o tabără de refugiați ONU, trauma ei arătând situația groaznică din zona de conflict. 

Theresa, nume fictiv, se afla la doar câțiva zeci de metri de poarta ONU care marca intrarea în „casa ei”, o tabără pentru refugiații din Juba, capitala sud-sudaneză, când câțiva soldați au înhățat-o. Deși se aflau în câmp deschis, soldații nu s-au precipitat și au discutat soarta femeii, oferindu-i acesteia să aleagă dintre două variante la fel de crude. „Puteam să aleg cine mă va viola sau să mă violeze toți. Eu i-am rugat mai degrabă să mă omoare”, a spus Theresa, într-un interviu pentru The Guardian. 

Cei cinci bărbați, toți membri ai Armatei pentru Eliberarea Poporului Sudanez (SPLA), forța militară națională, au târât-o apoi câțiva metri pe marginea drumului și au început să o violeze. În plină zi, chiar acolo pe marginea drumului. Theresa nu e singura femeie care a avut o astfel de soartă. Imediat după conflictul sângeros de la începutul lunii iulie dintre guvern și forțele de opoziție din Juba, zeci de femei au fost violate în proximitatea taberei ONU Protecția Civililor, gazdă a peste 30.000 de oameni strămutați. 

Violențele pe bază de sex definesc războiul civil din Sudanul de Sud din ultimii doi ani. O cultură a impunității în rândul forțelor armate și o prezență limitată a misiunilor de pace în afara bazelor ONU sunt în principal de vină. Soldații vânează femeile care părăsesc bazele ONU din cauza foametei și exploatează lipsurile comunității internaționale care a devenit preocupată să își evacueze propriul personal. 

Liderii comunității au explicat reporterilor că peste 120 de femei au fost violate în cursul a câtorva zile. Mai multe supraviețuitoare au povestit cum soldații și-au montat magazine de-a lungul drumului care duce la tabăra ONU și au atacat femeile în ceea ce pare o violență sistematică și pe baze etnice. Majoritatea femeilor făceau parte din comunitatea Nuer, un grup etnic al liderului opoziției Riek Machar. 

„Obiectivul este impunerea unor pedepse asupra societății care este percepută că ar simpatiza cu un anumit grup”, a spus Edmund Yakani, director executiv al unei companii de lobby. 

Cum tinerii Nuer sunt suspectați a fi rebeli, aceștia nu părăsesc perimetrul taberei. Iar când proviziile ONU au fost jefuite, femeile au fost forțate să meargă la piețele din apropiere pentru a încerca să aducă mâncare familiilor. 

Purtătorul de cuvânt al armatei, Generalul de Brigadă Lul Ruai Koang a pus atacurile pe seama „scursurilor” din rândul armatei, negând o acțiune violentă în masă și intenționată la adresa civililor. 

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close