Antena 3 CNN Externe LHC. Ameninţări cu moartea pentru cercetătorii de la cel mai mare experiment din lume

LHC. Ameninţări cu moartea pentru cercetătorii de la cel mai mare experiment din lume

LHC. Ameninţări cu moartea pentru cercetătorii de la cel mai mare experiment din lume
07 Sep 2008   •   17:34

Cu doar trei zile înainte de inaugurarea experimentului Large Hadron Collider (LHC) cercetătorii sunt ameninţaţi cu moartea dacă nu opresc proiectul. CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), cea care a iniţiat experimentul LHC, a primit o mulţime de e-mail-uri şi telefoane de la cetăţeni îngrijoraţi şi "cercetători cu jumătate de normă", anunţă Telegraph.co.uk. Frank Wilczek, câştigător al Premiului Nobel şi profesor la celebra Universitate MIT se numără printre cei care au fost ameninţaţi cu moartea în ultimele zile, potrivit Telegraph.co.uk.

"Sunteţi răi şi periculoşi şi veţi distruge lumea" sau "sunt foarte îngrijorat, vă rog, spuneţi-mi, copiii mei vor fi bine?" sunt unele dintre mesajele primite prin poşta electronică. Purtătorul de cuvânt al CERN, James Gillies, a precizat că foarte multe persoane deoresc să întârzie sau să oprească experimentul de săptămâna viitoare, dar nu există nicio şansă să se întâmple aşa ceva.

Experimentul ar putea oferi informaţii preţioase despre formarea Universului, simulând o explozie de tipul Big Bang. În acelaşi timp, unele voci din comunitatea ştiinţifică susţin că ar putea să însemne sfârşitul lumii.



Proiectul este finanţat de 20 de ţări, construit la o adâncime de 92 de metri sub pământ, în dreptul graniţei dintre Franţa şi Elveţia, şi a costat 5,4 miliarde de euro. Large Hadron Collider(LHC), care va fi inaugurat pe 10 septembrie, va ciocni particule sub-atomice, la viteze comparabile cu viteza luminii, pentru a creea condiţii similare cu fracţiunea de secundă imediat următoare exploziei Big Bang.

Cercetătorul Otto Rossler este unul dintre specialiştii care au depus o cerere pentru întreruperea experimentului. În urmă cu o săptămână acesta a declarat că explozia ar putea provoca mai multe găuri negre, care în patru ani s-ar mări, ?înghiţind? Pământul.



Iniţiatorii proiectului au respins afirmaţiile lui Rossler, asigurând opinia publică de siguranţa experimentului, finanţat de 20 de ţări. ?În ultimele miliarde de ani, natura a generat milioane de astfel de coliziuni pe Pământ, şi planeta încă există.? se arată într-un raport CERN.

Sursa foto: lhc-milestones.web.cern.ch

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close