Antena 3 CNN Externe Lider taliban: Trupele străine vor suferi curând o înfrângere fără drept de apel în Afganistan

Lider taliban: Trupele străine vor suferi curând o înfrângere fără drept de apel în Afganistan

Lider taliban: Trupele străine vor suferi curând o înfrângere fără drept de apel în Afganistan
Sursa foto: Razboi talibani
20 Sep 2009   •   12:31

Trupele străine din Afganistan vor suferi, în curând, o înfrângere fără drept de apel - susţine liderul talibanilor, mullahul Omar. Ameninţarea trebuie luată în serios: atacurile rebelilor sunt tot mai puternice. În ultimele zile, mai mulţi soldaţi din forţele NATO şi-au pierdut viaţa în asemenea atacuri.

Şase soldaţi italieni şi 10 civili afgani au fost ucişi, joi, la Kabul, într-un atac sinucigaş. Sâmbătă, în sudul ţării, un soldat danez a murit într-un schimb de focuri cu rebelii iar cel puţin şase afgani, militari şi civili, şi-au pierdut viaţa în diferite atentate.

Un convoi militar ungar a fost, de asemenea, ţinta unui terorist sinucigaş, dar explozia nu l-a ucis decât pe agresor. În Statele Unite şi Marea Britanie, principalele ţări angajate cu trupe, pierderile în creştere au redus constant sprijinul opiniei publice faţă de războiul din Afganistan.

Deşi Afganistanul se află în centrul strategiei sale anti-teroriste, chiar şi preşedintele Barack Obama ezită să ia o decizie cu privire la suplimentarea trupelor. În acest context, mullahul Omar a declarat, într-un mesaj cu prilejul încheierii Ramadanului, că forţele sale vor continua războiul sfânt până la alungarea trupelor străine.

Omar i-a îndemnat pe liderii occidentali să studieze istoria Afganistanului, care, în opinia sa, arată că, de la Alexandru cel Mare, toţi cei ce au invadat ţara au fost până la urmă respinşi.

Şeful talibanilor, înlăturat de la putere de intervenţia americană din 2001, se ascunde, probabil, undeva în nord-vestul Pakistanului, ca şi Usama bin Laden. Dar, în ciuda profeţiilor mullahului Omar, războiul va continua, deoarece Statele Unite şi NATO nu pot să-şi permită un eşec în Afganistan, care i-ar încuraja pe teroriştii din toată lumea.

Antena 3

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close