Antena 3 CNN Externe Liderii europeni îndeamnă Serbia să recunoască "de facto" Kosovo

Liderii europeni îndeamnă Serbia să recunoască "de facto" Kosovo

Macron, Scholz și Meloni au cerut Serbiei să își respecte angajamentele. Liderii Franței, Germaniei și Italiei au cerut Serbiei să "recunoască de facto" Kosovo, care și-a declarat independența în 2008, dar pe care Belgradul continuă să îl considere provincia sa, scrie Reuters.

Liderii europeni îndeamnă Serbia să recunoască "de facto" Kosovo
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Georgiana Adam    |    28 Oct 2023   •   10:39

Liderii europeni au avut, ieri, o discuție referitoare la angajamentele Serbiei pe care trebuie să le respecte și să recunoască regiunea Kosovo "de facto", nu ca pe o provincie integrată.

"Facem apel la Kosovo să lanseze procedura de înființare a Asociației municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo, așa cum este prevăzut în proiectul de statut, și la Serbia să respecte recunoașterea de facto", se arată în declarație.

"Fără progrese în normalizarea relațiilor, ambele părți riscă să rateze oportunități importante", au declarat cei trei lideri.

În declarația lor, Macron, Scholz și Meloni au repetat apelurile către prim-ministrul kosovar Albin Kurti de a înființa o asociație de municipalități cu majoritate sârbă în nord, oferind sârbilor locali un anumit grad de autoguvernare.

Serbia și Kosovo au petrecut ani de zile discuții mediate de Uniunea Europeană pentru a-și normaliza relațiile. Pe măsură ce acest proces s-a blocat, liderii celor mai mari trei țări ale UE s-au implicat în încercarea de a relua relațiile.

În timp ce UE a evitat până acum să abordeze chestiunea sensibilă din punct de vedere politic a recunoașterii de facto a Kosovo, cei trei lideri au precizat că aceasta este ceea ce așteaptă de la Serbia, punând presiune asupra președintelui sârb Aleksandar Vucic.

Demersul lor vine ca urmare a îngrijorărilor internaționale tot mai mari că foștii dușmani din timpul războiului ar putea reveni la un conflict deschis, în urma unei serii de incidente violente din ultimele luni, notează Mediafax.

Tensiunile au apărut și s-au intensificat în nordul Kosovo, unde etnicii sârbi sunt majoritari.

În mare parte, locuitorii din Kosovo sunt de origine albaneză.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close