Antena 3 CNN Externe Liderii UE acceptă cererile Cehiei pentru ratificarea Tratatului european

Liderii UE acceptă cererile Cehiei pentru ratificarea Tratatului european

Liderii UE acceptă cererile Cehiei pentru ratificarea Tratatului european
Sursa foto: uniunea europeana
30 Oct 2009   •   11:30

Tratatul de reformare al Uniunii Europene a trecut de un nou obstacol după ce liderii europeni au fost de acord cu o cerere a Cehiei în schimbul ratificării acestui acord.
Noul tratat va ?moderniza? luarea deciziilor şi va impulsiona rolul blocului european pe scena mondială. De asemenea va crea un post de preşedinte UE.
Premierul belgian Herman Van Rompuy a declarat că s-a ajuns la un acord cu privire la cererea Cehiei.
Diplomaţii au precizat că liderii UE au fost de acord cu cererile ce vor deschide calea ratificării de către preşedintele ceh Vaclav Klaus a tratatului, dacă se primeşte un vedict favorabil din partea Curţii Constituţionale că acesta nu ar încălcă legea fundamentală de la Praga.
Klaus, euro-sceptic, a refuzat să semneze tratatul apreciind că o Cartă a Drepturilor Fundamentale cuprinsă în Tratat ar deschide cale pentru descendenţii cetăţenilor expulzaţi în timpul războiului pentru sprijinirea Germaniei să revină pentru a-şi revendice proprietăţile.
El a cerut un "protocol"în Tratat, precum cele primite de Marea Britanie şi Polonia, care să prevadă că această Cartă stabileşte drepturile existente şi nu creează unele noi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cehia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close