Antena 3 CNN Externe Litoralul chinez de la Marea Galbenă s-a făcut VERDE! Cantităţi record de alge au invadat plajele

Litoralul chinez de la Marea Galbenă s-a făcut VERDE! Cantităţi record de alge au invadat plajele

Litoralul chinez de la Marea Galbenă s-a făcut VERDE! Cantităţi record de alge au invadat plajele
Sursa foto: Foto: chinafotopress
09 Iul 2013   •   18:06

Pentru al şaptelea an consecutiv, cantităţi masive de alge verzi (enteromorpha prolifera) s-au răspândit pe coastele chineze din regiunea Qingdao, transmite CNN.
Spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta alegele acoperă o suprafaţă record. Nu mai puţin de 28.900 de kilometri pătraţi sunt acoperiţi în totalitate de marea verde. Această cifră întrece orice statistică, un fenomen similar având loc în 2008, cu "doar" 13.000 de kilometri pătraţi de plaje acoperite cu această specie de alge.

Înotătorii sau cei care vin să se bucure de razele soarelui îşi fac cu greu loc prin stratul gros de plante urât mirositoare, în vreme ce autorităţile folosesc buldozerele pentru a ridica algele aduse pe mal.

Oficialii chinezi dau vina pe creşterea temperaturii din atmosferă, fapt ce ar favoriza dezvoltarea acestor plante marine.
Un specialist în cercetarea algelor, dr. Christopher Bolch, profesor în cadrul Universităţii Tasmania, contrazice părerea opinia oficială a chinezilor.
"Căldura poate fi un factor de creştere, dar nu se poate ajunge la asemenea cantităţi de biomasă fără un acces la elementele nutritive", spune profesorul.

Potrivit expertului, cantitatea masivă de alge este provocată de nivelul ridicat de nitriţi şi fosfaţi, regăsiţi în apă, care provin din deşeurile agricole, poluarea industrială ori din canalizarea marilor oraşe.



Enteromorpha este în mod normal benignă, dar poate afecta ecosistemul marin, adaugă Bolch. Algele blochează lumina naturală să ajungă la flora şi fauna subacvatică, reduce nivelul de oxigen şi emite bacterii.
Alte specii de alge, similare cu acestea, cum ar fi phytobacteria sau dinoflagelatele, emană toxine foarte nocive oamenilor.
"Din punctul ăsta de vedere, ar trebui (chinezii) să se considere norocoşi", a mai spus spus specialistul în domeniu.
Tot el a adăugat că enteromorpha nu cauzează probleme de sănătate oamenilor, dar "o concentaţie mare de orice poate fi problematică". Există riscul unei inflamări a pielii.
"Dacă eşti destul de prost să intri în apa aia acoperită de alge, nu ţi-aş recomanda să intri dezbrăcat", a concluzionat Bolch.

Presa chineză a început să relateze despre creşterea uriaşă a cantităţii de alge încă de la începutul lunii trecute, iar autorităţile locale au spus că vor lua măsuri pentru a minimaliza impactul asupra ecosistemului marin. Oficialii au informat că până în prezent au reuşit să îndepărteze 7335 de tone de alge.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close