Antena 3 CNN Externe Lovitură de teatru la Haga. Generalii condamnaţi pentru crime de război, achitaţi în urma apelului

Lovitură de teatru la Haga. Generalii condamnaţi pentru crime de război, achitaţi în urma apelului

Lovitură de teatru la Haga. Generalii condamnaţi pentru crime de război, achitaţi în urma apelului
Sursa foto: Foto: tportal.hr
de N.B.    |    16 Noi 2012   •   14:44

Tribunalul de la Haga a întors o decizie de condamnare a generalilor croaţi Ante Gotovina şi Mladen Markaci, trimişi la închisoare pentru crime de război şi atrocităţi împotriva sârbilor în anii '90, informează BBC.

Judecătorii apelului de la Tribunalul pentru războiul din Iugoslavia au decis eliberarea celor doi generali. În 2011, cei doi au fost condamnaţi la 24, respectiv, 18 ani de închisoare pentru "Operaţiunea furtună".

Judecătorul Theodor Meron a anunţat, vineri că Tribunalul a emis un "verdict de achitare" pentru generalii Gotovina şi Markaci. Justificarea deciziei judecătorilor de apel arată că, în 2011, completul de judecată a greşit nereuşind să identifice dacă atacurile de artileri comandate de cei doi ar fi fost "nelegale".Generalii croaţi au susţinut întotdeauna că nu au atacat cu bună ştiinţă civili. Oficialii curţii au menţionat că acuzarea nu va face apel la decizie, descriind-o pe această drept "decizie finală".

În 1995 cei doi au condus o ofensivă puternică a armatei croate în regiunea Krajina, contolată de sârbi încă de la începutul războiului, în1991. Armata croată, condusă de Gotovina şi Markaci, a bombardat puternic zona determinând mulţi sârbi să se retragă. Aproximativ 200.000 de oameni au fost împinşi înspre Serbia şi cel puţin 150 au fost ucişi.

În 2011, vestea condamnării celor doi lideri militari a fost primită cu huiduieli de croaţii strânşi pe străzile din Zagreb pentru a vedea deznodământul procesului, cei doi lideri militari fiind consideraţi eroi naţionali în Croaţia.

La fel ca în utmă cu mai bine de un an, croaţii au ieşit în stradă pentru a manifesta bucuria, de această dată, după decizia Tribunalului de la Haga. În Serbia, viceprim-ministrul Rasim Ljajici a condamnat verdictul spunând că Tribunalul "şi-a pierdut orice urmă de credibilitate".


×
Subiecte în articol: razboi Serbia Croatia achitat
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close