Antena 3 CNN Externe Lukașenko protestează la adresa sancțiunilor și suspendă participarea Belarusului la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană

Lukașenko protestează la adresa sancțiunilor și suspendă participarea Belarusului la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană

Belarusul va suspenda participarea la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană, un proiect menit să contribuie la relații mai apropiate între blocul european și țările non-UE din regiunea Europei de Est, majoritatea țări fost sovietice.

Lukașenko protestează la adresa sancțiunilor și suspendă participarea Belarusului la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    28 Iun 2021   •   21:53

Ministerul Belarusului de Externe și-a expus luni răspunsul la sancțiunile UE și a declarat că își cheamă înapoi propriul reprezentant permanent de la consultările care au loc la Bruxelles pentru derularea Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană.

„(Această măsură va) ... afecta negativ cooperarea cu Uniunea Europeană în sferele migrației ilegale și a criminalității organizate”, se menționează în comunicat.

Belarusul a anunțat o interdicție de intrare pe teritoriul Belarusului pentru oficialii UE responsabili de sancțiuni și a declarat că lucrează la măsuri pentru repercursiuni economice împotriva blocului.

"Sperăm că oficialii UE și cei din statele sale membre sunt conștienți de daunele și inutilitatea utilizării unei abordări puternice în relațiile lor cu Belarus", a declarat Ministerul de Externe al Belarusului, într-un comunicat.

Săptămâna trecută, UE a impus Belarusului sancțiuni economice care vizează principalele sale industrii de export după interceptarea unui zbor Ryanair de luna trecută.

Autoritățile bieloruse au interceptat zborul, de la Atena la Vilnius, pe 23 mai și l-au arestat pe jurnalistul disident Roman Protasevich și pe iubita sa, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

×
Subiecte în articol: Bruxelles
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close