Antena 3 CNN Externe Lukașenko spulberă îndoielile înaintea întâlnirii cu Putin: "Sunt pregătit pentru război alături de Rusia"

Lukașenko spulberă îndoielile înaintea întâlnirii cu Putin: "Sunt pregătit pentru război alături de Rusia"

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a lămurit, declarativ, speculațiile legate de participarea sa la o reeditare a invaziei ruse în Ucraina, din urmă cu un an.

Lukașenko spulberă îndoielile înaintea întâlnirii cu Putin: "Sunt pregătit pentru război alături de Rusia"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Feb 2023   •   17:21

Lukașenko a făcut, joi, ceea ce aliatul său, Vladimir Putin, n-a făcut de un an de zile, de când a început războiul: a răspuns, la Minsk, întrebărilor adresate de presa occidentală.

Corespondentul BBC Steve Rosenberg l-a întrebat pe liderul belarus dacă este pregătit să permită trupelor ruse să folosească teritoriul țării sale pentru o nouă invazie, așa cum s-a întâmplat pe 24 februarie 2022.

"Sunteți pregătit să faceți asta din nou?", a întrebat jurnalistul BBC.

"Da, sunt pregătit. Sunt gata să pun la dispoziție (teritoriul nostru) din nou. De asemenea, sunt pregătit să lupt în război, alături de ruși, de pe teritoriul belarus. Dar numai în cazul în care cineva - fie și un singur soldat - intră pe teritoriul nostru din Ucraina, înarmat, pentru a-mi ucide oamenii", a răspuns el.

Citește și: Întâlnire critică a lui Putin cu un aliat esențial, înainte de împlinirea unui an de război | Radu Tudor: "Se îndreaptă spre statutul de criminali de război

Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin urmează să discute vineri față în față, cu exact o săptămână înainte de împlinirea unui an de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Întâlnirea va avea loc la reședința oficială a președintelui rus din Novo-Ogariovo, în regiunea Moscovei.

BBC notează, în context, că, în pofida accentuării cooperării între Moscova și Minsk în domeniul militar, prin exerciții și prin crearea unei forțe armate comune , președintele belarus a evitat, până în prezent, să trimită trupe în Ucraina.

Joi, Lukașenko a folosit oportunitatea discuției cu jurnaliștii străini pentru a da vina pe Occident în conflictul din Ucraina.

"Dacă veți continua escaladarea, veți primi (un răspuns cu) arme nucleare și Rusia are mai multe decât oricine", a avertizat el. 

"Deci, trebuie să vă opriți. Dacă începe războiul nuclear, Belarus nu va mai exista. Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor, pentru că un război nuclear va șterge și Statele Unite de pe fața pământului. Nimeni nu are nevoie de așa ceva", a concluzionat el.

×
Subiecte în articol: Aleksandr Lukașenko razboi Rusia
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close