Antena 3 CNN Externe Întâlnire critică a lui Putin cu un aliat esențial, înainte de împlinirea unui an de război | Radu Tudor: "Se îndreaptă spre statutul de criminali de război"

Întâlnire critică a lui Putin cu un aliat esențial, înainte de împlinirea unui an de război | Radu Tudor: "Se îndreaptă spre statutul de criminali de război"

NATO pregătește exerciții militare de amploare în țara noastră, la un an după ce Rusia a început războiul din Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2023   •   14:44

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că Alianța va testa Grupul de luptă din țara noastră și că va analiza transformarea acestuia într-o brigadă.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, la rândul său, că flancului estic al NATO va fi întărit prin suplimentarea numărului de soldați, ce ar trebui să ajungă până la 40.000.

"În momentul de față, pe teritoriul României sunt 5.000 de militari NATO dislocați la baza de la Kogălniceanu: militarii de elită americani din Divizia 101 Aeropurtată și Grupul de luptă al NATO cu sediul la la Cincu, ce are drept națiune-cadru Franța, alături de Olanda, de Belgia.

Ei bine, NATO are în vedere extinderea acestor capacități și ridicarea prezenței militare a NATO pe teritoriul României până la 10.000 de militari.

Citește și: Radu Tudor: "Planul lui Putin a fost deja declanșat" 

Acest lucru este obligatoriu pentru a întări măsurile de apărare și descurajare în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive, care nu vrea să oprească războiul, nu vrea să găsească soluții de pace și vrea să extindă conflictul militar din Ucraina. Suntem avertizați că pericolele pot să crească. 

Această nouă ofensivă militară a Rusiei în Ucraina ar putea să apropie pericolul războiului de frontierele NATO și, în baza deciziilor luate la summitul de la Madrid și a noului concept strategic, întregul flanc estic trebuie întărit, de la Marea Baltică până la Marea Neagră", a spus analistul militar Radu Tudor la Antena 3 CNN.

El a comentat și contextul întâlnirii pe care o vor avea, vineri, președintele rus, Vladimir Putin, și președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.

Radu Tudor: "Putin și Lukașenko se îndreaptă spre statutul de criminali de război"

Lukașenko a anunțat deja că nu va trimite militari în Ucraina.

"Este clar că acești doi îngeri ai morții, Putin și Lukașenko, vor să marcheze un an de la debutul războiului prin și mai multă suferință, prin și mai multă moarte, prin extinderea războiului, prin care realizează o uniune în momentul de față. Și cred că trebuie să fim foarte atenți la semnalele care vor fi date: în primul, rând la discursul lui Vladimir Putin din Duma de Stat, care va fi săptămâna viitoare, și în al doilea rând, la modul în care Belarus își va pune la dispoziție infrastructura militară pentru extinderea războiului din Ucraina.

Se îndreaptă deja spre statutul de criminal de război și Putin, și Lukașenko și vom vedea, probabil, și o reacție din partea instituțiilor internaționale de drept în acest sens. 

Pentru că cei 300.000 de morți și pagubele de peste 500 de miliarde de euro trebuie să fie decontate de acești doi indivizi, în special de Vladimir Putin", a conchis Radu Tudor.

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close