Antena 3 CNN Externe "Acest tip, Zelenski, este la fel de vinovat ca și Putin!" | Declarație bizară a unui fost șef de stat

"Acest tip, Zelenski, este la fel de vinovat ca și Putin!" | Declarație bizară a unui fost șef de stat

În această țară, atitudinea pro-Moscova pare să persiste, indiferent cine ocupă cea mai înaltă funcție în stat.

"Acest tip, Zelenski, este la fel de vinovat ca și Putin!" | Declarație bizară a unui fost șef de stat
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Mai 2022   •   15:09

Fostul președinte brazilian Lula da Silva a declarat într-un interviu acordat revistei americane TIME că liderul ucrainean Volodimir Zelensk și omologul rus, Vladimir Putin, împart vina pentru războiul declanșat de Moscova la 24 februarie.

"Uneori stau și mă uit la președintele Ucrainei vorbind la televizor, acesta fiind ovaționat la scenă deschisă de către toți parlamentarii (europeni). Acest tip este la fel de responsabil ca și Putin pentru război. Pentru că în război nu există doar o singură persoană vinovată", a spus da Silva.

Acesta menționează că Putin nu ar fi trebuit să invadeze Ucraina, dar vina ar reveni parțial Statelor Unite, Alianței Nord-Atlantice, NATO, și Uniunii Europene.

"Care a fost motivul invaziei Ucrainei? NATO? Atunci SUA și Europa ar fi trebuit să spună: 'Ucraina nu se va alătura NATO'. Asta ar fi rezolvat problema. Cealaltă problemă a fost aderarea Ucrainei la UE. Europenii ar fi putut spune: 'Nu, acum nu este momentul ca Ucraina să adere la Uniune, vom aștepta'. Nu trebuiau să încurajeze confruntarea', estimează fostul președinte brazilian.

Da Silva a numit "un pic ciudat" comportamentul lui Volodimir Zelenski și a insistat asupra frecventelor apariții la televizor ale președintelui ucrainean.

"Se pare că face parte din spectacol. (Zelenski) este în parlamentul Marii Britanii, în parlamentul german, în parlamentul francez, în parlamentul italian, de parcă ar duce o campanie politică. Ar trebui să fie la masa negocierilor", a concluzionat el.

Lula da Silva, două mandate, un proces de spălare de bani și voința de a candida din nou

Pe numele său complet, Luiz Inacio Lula da Silva (foto interior), în vârstă de 76 de ani, a condus Brazilia între 2003 și 2010 și anunțat anul trecut că va candida pentru un al treilea mandat în 2022, împotriva actualului lider al țării, Jair Bolsonaro.

În 2017 a fost condamnat pentru spălare de bani și corupție în urma unui proces controversat și a petrecut 580 de zile după gratii.

A fost eliberat în noiembrie 2019 și repus în drepturi în 2021, după ce Curtea Supremă Federală a decis că Sergio Moro, judecătorul care s-a ocupat de cazul său, a fost părtinitor.

Moro a primit ulterior portofoliul Justiției în guvernul lui Jair Bolsonaro. 

Bolsonaro, care și-a dobândit reputația de anti-vaccinist și este acuzat de derapaje autoritare, a fost primit la Kremlin de Vladimir Putin cu opt zile înainte de invazia Ucrainei.

Președinția rusă a distribuit imagini cu Bolsonaro și Putin în ipostaze cordiale, strângându-și mâinile, în condițiile în care este de notorietate aversiunea liderului rus față de orice risc care l-ar putea expune la coronavirus.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close