Antena 3 CNN Externe Lumea arabă fierbe, Casa Albă cere măsuri de siguranţă pentru oficialii americani din ambasade. Obama, discuţii telefonice cu liderii din Libia şi Egipt

Lumea arabă fierbe, Casa Albă cere măsuri de siguranţă pentru oficialii americani din ambasade. Obama, discuţii telefonice cu liderii din Libia şi Egipt

Lumea arabă fierbe, Casa Albă cere măsuri de siguranţă pentru oficialii americani din ambasade. Obama, discuţii telefonice cu liderii din Libia şi Egipt
Sursa foto: Foto: Agerpres/ AP
13 Sep 2012   •   13:33

Preşedintele american Barack Obama i-a sunat pe liderii din Egipt şi Libia pentru a discuta despre cooperarea lor în domeniul securităţii după atacul asupra consulatului american din Benghazi şi manifestaţiile de la Cairo, a anunţat joi Casa Albă, citată de AFP.
   
Obama i-a cerut Libiei să colaboreze cu Washingtonul pentru a-i aresta şi a-i aduce în faţa justiţiei pe ucigaşii ambasadorului şi ai altor trei americani şi a exercitat presiuni asupra Egiptului pentru ca acesta să îşi respecte angajamentele în materie de protejare a reprezentanţelor diplomatice ale Statelor Unite şi a personalului lor.

"Preşedintele l-a sunat astăzi pe preşedintele egiptean (Mohamed) Morsi pentru a discuta cu el despre parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi Egipt", a precizat Casa Albă, referindu-se la conţinutul discuţiei telefonice iniţiate de Obama.

"Preşedintele Obama a subliniat că este important ca Egiptul să-şi respecte angajamentul de a coopera cu Statele Unite pentru a garanta securitatea personalului şi instalaţiilor diplomatice" americane.

De partea libiană, Obama a discutat pentru prima dată cu preşedintele Congresului naţional general libian, Mohamed al-Megaryef, căruia i-a "subliniat clar" că este necesară cooperarea "pentru identificarea autorilor atacului şi aducerea lor în faţa justiţiei", a precizat Casa Albă.
   
Apelul telefonic intervine după atacul de marţi al islamiştilor armaţi asupra consulatului general al Statelor Unite la Benghazi (estul Libiei), unde au fost ucişi ambasadorul şi trei cetăţeni americani şi la câteva ore după ce protestatarii au escaladat zidul ambasadei americane la Cairo şi au smuls drapelul SUA.
  
Confruntări aveau loc joi dimineaţa în faţa ambasadei Statelor Unite la Cairo între manifestanţi şi poliţie, care a folosit gaze lacrimogene potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea publică egipteană.
   
Potrivit Ministerului Sănătăţii, 13 persoane au fost rănite în aceste violenţe sporadice care au început în noaptea de marţi spre miercuri.
  
 
  
   

×
Subiecte în articol: Barack Obama Casa Alba
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close