Antena 3 CNN Externe Fenomen straniu apărut pe cerul Marocului chiar înainte de cutremur. Părerile oamenilor de ştiinţă sunt împărţite

Fenomen straniu apărut pe cerul Marocului chiar înainte de cutremur. Părerile oamenilor de ştiinţă sunt împărţite

Înainte de cutremurul devastator din Munții Atlas, mai multe lumini stranii ar fi apărut pe cerul din Maroc, iar oamenii de știință nu știu ce anume le-ar fi cauzat.

Fenomen straniu apărut pe cerul Marocului chiar înainte de cutremur. Părerile oamenilor de ştiinţă sunt împărţite
Sursa foto: Captura video
de Alexandra Dima    |    14 Sep 2023   •   10:24

Cutremurul de duminică, cu o magnitudine de 6,8, produs în Munții Atlas şi soldat cu cel puțin 2.900 de morți și alți 5.500 de răniți, a fost precedat de o serie de fenomene misterioase.

Pe rețelele sociale au apărut mai multe videoclipuri care par să prezinte explozii de lumină pe cer înaintea declanşării seismului.

Deși autenticitatea acestor înregistrări nu a fost confirmată încă, experții speculează că ar putea fi asociate cu fenomenul cunoscut sub numele de „lumini de cutremur. Nu se știe ce anume declanșează acest fenomen dar se ştie că înainte de cutremure pământul are tendința să se lumineze, iar pe cer apar uneori licăriri de o fracțiune de secundă, ca o flamă scurtă.

Dacă se va dovedi că aceste lumini sunt legate de activitatea seismică intensă, cercetătorii vor încerca să le utilizeze în scopul prevestirii cutremurelor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lumini similare și înaintea unui cutremur din 2021

Au început să apară tot mai multe filmări cu acest fenomen considerat, o vreme, a fi doar un mit. Și după cutremurele devastatoare din Turcia au apărut o mulțime de clipuri care înfățișau cerul luminat de raze, precum un fulger scurt, dar intens, chiar cu câteva secunde înainte să se zguduie pământul. De asemenea, lumini misterioase au fost observate și filmate și înainte de un cutremur din 2021 în Ciudad de México. Astfel de lumini au apărut şi peste estul Japoniei înainte de un cutremur din 2022, notează Dailymail.

Geofizicianul Friedemann Freund de la insititutul SETI susţine că luminile ar fi o formă de electricitate statică. Pe măsură ce plăcile tectonice se freacă între ele, acea fricțiune ar crea suficient curent pentru a produce electricitate, fapt ce ar explica luminile. Profesorul susține această teorie încă de acum 10 ani.

Părerile oamenilor de știință sunt însă împărțite. Există și alte posibile explicații, cum ar fi electricitate produsă din cauza faptului că vibrațiile pământului agită firele de înaltă tensiune. Dar fenomenul e departe de a fi lămurit.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de BNN Morocco | News (@bnnmorocco)

×
Subiecte în articol: maroc cutremur Maroc lumini de cutremur
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close