Antena 3 CNN Externe Magazin celebru din centrul Parisului, mânjit cu vopsea neagră de protestanții anticapitaliști, pe motiv că patronul e prea bogat

Magazin celebru din centrul Parisului, mânjit cu vopsea neagră de protestanții anticapitaliști, pe motiv că patronul e prea bogat

Activiștii francezi pentru justiție socială au vopsit în negru vitrinele unui magazin prospăt renovat, din inima Parisului, deținut de grupul francez de lux LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton), pentru a protesta împotriva inegalității.

Magazin celebru din centrul Parisului, mânjit cu vopsea neagră de protestanții anticapitaliști, pe motiv că patronul e prea bogat
Sursa foto: Vimeo
de Alexandru Negrici    |    04 Iul 2021   •   13:55

Vitrinele magazinului istoric La Samaritaine, s-au redeschis după o lungă renovare, pe 23 iunie.

Acum, pe acestea mai poate fi citit doar mesajul: „Bani murdari”.

De asemenea, activiștii au afișat un banner deasupra magazinului, prin care l-au atacat pe cel mai bogat om din Franța, șeful LVMH, Bernard Arnault, pentru că a devenit mai înstărit cu 62 de miliarde de euro, în timpul unei pandemii care a infectat peste 5,7 milioane de oameni din țară și a ucis peste 111.000.

Un alt banner, mult mai mare, a fost desfășurat peste sediul central al LVMH din capitala Franței.

Acesta afișează portrete ale lui Arnault, investitorul în telecomunicații Patrick Drahi, fondatorul grupului de lux Kering, Francois Pinault și fiica regretatei moștenitoare L'Oreal, Liliane Bettencourt, cu sloganul: „O bandă de profitori”.

Grupul local de justiție socială Attac, care solicită impozite suplimentare asupra celor mai bogați oameni ai țării, a declarat că acțiunea de sâmbătă a avut drept scop denunțarea „îmbogățirii nerușinate a miliardarilor în timpul crizei sanitare”.

Averea bogaților francezi „explodează” prin evaziune fiscală și ajutor necondiționat din partea guvernului, în timp ce cei mai vulnerabili oameni sunt lăsați să plătească daunele produse de pandemie, a scris, pe Twitter, Aurelie Trouve, purtătorul de cuvânt al grupului.

Valerie Pecresse, președintele regiunii Ile-de-France, care include Parisul, a condamnat protestul, insistând că „atacarea companiilor de top din țară, care creează locuri de muncă și fac teritoriile mai atractive” nu este o modalitate de a realiza justiția socială.

×
Subiecte în articol: paris Franta
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close