Antena 3 CNN Externe Maia Sandu s-a dus la Bucea, alături de Volodimir Zelenski, la un an de la eliberarea orașului unde rușii au masacrat civili

Maia Sandu s-a dus la Bucea, alături de Volodimir Zelenski, la un an de la eliberarea orașului unde rușii au masacrat civili

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a deplasat la Bucea, la ceremonia care marchează un an de la alungarea trupelor ruse din oraș.

31 Mar 2023   •   15:33

Acolo a avut loc un masacru comis de trupele de ocupație și descoperit și documentat cu sprijin internațional, după ce rușii s-au retras.

"Mai mulți politicieni străini, între care președinta Republicii Moldova și șefii de guvern din Slovenia, Slovacia și Croația, se află, vineri, la Bucea, la marcarea unui an de la eliberarea acestui oraș de trupele ruse.

Președintele Volodimir Zelenski a decorat, cu ocazia ceremoniei din oraș, mai mulți soldați și medici militari.

În ceea ce o privește pe Maia Sandu, ea a acceptat invitația la Bucea din partea președintelui ucrainean, arătându-și, astfel, solidaritatea cu țara invadată de Rusia", a relatat Claudiu Ștefan, jurnalist Antena 3 CNN.

Citește șiCancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vine în România în aceeași zi cu Maia Sandu 

Zelenski: "Vom pedepsi fiecare făptaș de la Bucea" | Borrell: "Nu va exista impunitate"

Ucraina va "pedepsi fiecare făptaș" pentru atrocitățile comise la Bucea, a declarat, vineri, președintele Volodimir Zelenski.

"Bucea și districtul Bucea. 33 de zile de ocupație. Peste 1.400 de morți, inclusiv 37 de copii. Mai mult de 175 de persoane au fost găsite în gropi comune și camere de tortură", a scris Zelenski pe Telegram. 

"9.000 de crime de război rusești. 365 de zile de când (Bucea) este, din nou, un oraș ucrainean liber. (Bucea este) un simbol al atrocităților armatei de ocupație. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptaș", a adăugat promis el.

"A fost pentru prima dată când am văzut cu toții dovezi ale dimensiunii fără precedent a atrocităților inamicului", a spus, la rândul său, Andrii Kostin, Procurorul General al Ucrainei.

Biroul Procurorului General a notificat aproape 100 de ofițeri ruși suspectați de comiterea de crime de război la Bucea, iar acuzațiile împotriva a 35 dintre militari au fost deja trimise în instanța de judecată.

"Nu ne vom opri până când vor fi condamnați toți organizatorii și autorii crimelor de război", a spus Kostin în declarația sa.

De asemenea, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a promis că nu va exista impunitate pentru crimele de la Bucea. 

"A trecut un an de când au fost dezvăluite crimele de război comise de trupele rusești în Bucha. Port cu mine imaginile îngrozitoare. UE ajută Ucraina să investigheze astfel de crime și să colecteze probe. Nu va exista impunitate", a afirmat el.

×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close