Antena 3 CNN Externe Marile puteri dau ultimatum Iranului în legătură cu programul său nuclear

Marile puteri dau ultimatum Iranului în legătură cu programul său nuclear

Marile puteri dau ultimatum Iranului în legătură cu programul său nuclear
Sursa foto: G20
26 Sep 2009   •   13:53

Barack Obama, Nicolas Sarkozy şi Gordon Brown, prezenţi la summitul G20 de la Pitssburgh, au dat un ultimatum Teheranului, în legătură cu programul său nuclear. Reacţia vehementă a comunităţii internaţionale a venit, după ce s-a aflat că Iranul a mai construit, în secret, o instalaţie de îmbogăţire a uraniului. Iranul a admis că operează această instalaţie, cu puţin înainte ca preşedintele american să facă publică această informaţie.

Comunitatea internaţională acuză Iranul că a ascuns existenţa celui de-al doilea centru de îmbogăţire a uraniului. Oficialii de Teheran spun însă că au anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică despre existenţa instalaţiei, pe 21 septembrie.

"Am senzaţia că s-a comis o mare greşeală. Când Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică îşi va prezenta raportul, sunt convins că o să le pară rău în legătură cu această decizie. Probabil că deja regretă, şi o să regrete şi mai mult, pentru că este vorba despre o instalaţie construită în scopuri civile. Nu e niciun secret. Dacă ar fi un secret, atunci de ce am informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cu un an înainte? Şi am făcut asta într-un mod foarte transparent", afirmă preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad.

Liderii lumii au luat poziţie în privinţa Iranului. Preşedintele american Barack Obama a menţionat că liderii comunităţii internaţionale vor trece la acţiuni concrete în cazul în care Iranul nu se supune legislaţiei mondiale.

"Liderii iranieni vor trebui să facă o alegere. Vor alege drumul care cred că în cele din urmă va duce la prosperitatate şi siguranţă în Iran, renunţând la armele nucleare şi respectând regulile şi standardele internaţionale, în încercarea lor de a obţine energie nucleară în scopuri paşnice? Sau vor continua pe drumul care duce la confruntare?" spune preşedintele SUA, Barack Obama.

Liderii mondiali au avertizat că Iranul mai are timp să îşi schimbe politica până la 1 octombrie, atunci când la Geneva vor avea loc întrevederi între oficialii de la Teheran şi cei ai Consiliului de Securitate al Naţinunilor Unite.

"Comunitatea internaţională nu are de ales decât să tragă linie. În data de 1 octombrie, Iranul trebuie să devină partener al Comunităţii internaţionale. În caz contrar, va fi şi mai mult izolat", a avertizat premierul britanic, Gordon Brown.

Comunitatea internaţională şi-a intensificat presiunile asupra Iranului, pentru ca acesta să-şi oprească programul de dezvoltare nucleară, mai ales după ce Rusia, la insistenţele SUA, a admis că "unele sancţiuni" asupra Teheranului sunt "inevitabile". China rămâne ultimul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU care se opune sancţiunilor. >

Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close