Antena 3 CNN Externe Premierul olandez, Mark Rutte, își dorește postul de Secretar General al NATO: "Există o șansă foarte mare"

Premierul olandez, Mark Rutte, își dorește postul de Secretar General al NATO: "Există o șansă foarte mare"

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că ar fi interesat să îi urmeze lui Jens Stoltenberg în funcția de Secretar General al NATO, deși vede doar o șansă mică de a fi ales pentru acest post.

Premierul olandez, Mark Rutte, își dorește postul de Secretar General al NATO: "Există o șansă foarte mare"
Sursa foto: Facebook/ Mark Rutte
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Oct 2023   •   19:14

"Un astfel de rol ar fi interesant, deoarece ar oferi șansa de a contribui timp de câțiva ani pe scena internațională într-o perioadă de schimbări globale dramatice", a declarat Rutte într-un interviu acordat postului de radio Den Haag FM.

"Există o șansă foarte mare, având în vedere sprijinul politic pentru aceasta, ca acest post să revină unei femei europene, ceea ce ar fi, de asemenea, foarte bine", a mai spus Rutte.

Rutte și-a anunțat în mod neașteptat plecarea din politica olandeză în luna iulie, la scurt timp după ce a anunțat demisia celui de-al patrulea cabinet al său.

Acesta a declarat că nu știe dacă este considerat un favorit pentru postul de șef al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și că nu va începe o campanie personală. Jens Stoltenberg este în funcție din 2014 și urmează să se retragă în octombrie 2024.

Citește și: Elon Musk spune că Starlink va sprijini legăturile de internet în Gaza

Mandatul său a fost prelungit în iulie pentru a patra oară, în context războiului din Ucraina. Înainte ca alianța să decidă prelungirea mandatului lui Stoltenberg, unii diplomați au declarat că Rutte ar fi fost un candidat puternic pentru a-i succeda, dar olandezul a insistat că nu era disponibil la acel moment, notează Reuters.

×
Subiecte în articol: alianţa NATO Mark Rutte
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close