Antena 3 CNN Externe Masacrul din Moscova putea fi prevenit? Vezi fotografiile cu autoarele atentatului (FOTO)

Masacrul din Moscova putea fi prevenit? Vezi fotografiile cu autoarele atentatului (FOTO)

Masacrul din Moscova putea fi prevenit? Vezi fotografiile cu autoarele atentatului (FOTO)
Sursa foto: Moscova
31 Mar 2010   •   12:12

La câteva zile de la sângerosul atentat din Moscova, presa rusă a făcut publică o informaţie năucitoare. Se pare că autorităţile ruse ar fi fost avertizate cu privire la exploziile de la metrou. O femeie a anunţat prin intermediul unui apel telefonic că a auzit o discuţie intr-un loc aglomerat, între două femei, potrivit căreia în ziua următoare ar fi urmat să aibă loc mai multe atacuri cu bombă. Presa rusă este, de asemenea, o altă ţintă a criticilor care spun că prima explozie a fost anunţată cu întârziere şi că ruşii nu au fost informaţi cu privire la ce se întâmplă.
Atacul de la metroul putea fi prevenit?
Potrivit Newsru.ru, se pare că autorităţile ar fi putut preveni atacurile de la metroul din Moscova, iar vieţile celor 39 de victime ar fi putut fi salvate. Cu numai o zi înainte de atac, o femeie a sunat la poliţia din Moscova pentru a relata o discuţie între două femei pe care a auzit-o, din întâmplare, la metrou.



Femeia a povestit că a auzit discuţia unor ceceni despre exploziile ce vor avea loc, precizând chiar şi numele staţiei de metrou Konkovo. Femeia, al cărui nume nu a fost făcut public, a sunat autorităţile duminică, în jurul orei 17.36, ora Moscovei. Se pare că forţele de ordine au controlat staţia de metrou respectivă, dar nu au găsit nimic suspect.
IMAGINI DE LA ATENTATELE DIN MOSCOVA



Imagini cu cele două autoare ale atentatului

Poliţia le-a identificat în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere pe cele două autoare ale atentatelor de la metroul din Moscova şi a afirmat că acestea au fost însoţite de alte femei. Presa rusă a publicat imagini ale celor două femei kamikaze, după atentat, precum şi ale unui bărbat care le-ar fi însoţit pe teroriste în călătoria din Caucaz la Moscova.

Se pare că după cele două deflagraţii, teroriştii pregăteau şi alte atentate. O centură cu explozibil intactă a fost găsită în staţia de metrou Park Kulturi din Moscova, iar la 180 de kilometri de Moscova, autorităţile ruse au descoperit un alt dispozitiv amplasat între şine, în timpul unei inspecţii la o cale ferată.


Serviciile de securitate ruse suspectează că femeile care s-au aruncat în aer la metroul din Moscova făceau parte dintr-un grup de 30 de terorişti-kamikaze antrenaţi de un lider al rebelilor ceceni. Directorul serviciului secret FSB nu a exclus nici implicarea serviciilor speciale ale Georgiei în atentatul, ipoteză dezminţită, însă, imediat, de autorităţile georgiene. Ministrul de Externe Serghei Lavrov spune că şi grupările teroriste asociate cu al-Qaeda, adăpostite la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan, ar putea fi implicate.

Televiziunile ruse, criticate de presa străină

Televiziunile ruse au fost criticate pe motiv că au transmis cu întârziere informaţii referitoare la prima explozie de la metroul din Moscova. Televiziunile locale au transmis imagini de la staţiile de metrou la mai bine de trei ore de la producerea tragediei, în timp ce agenţiile de ştiri şi posturile de radio au început să transmită informaţii despre masacru la mai puţin de 20 de minute de la producerea acestuia, informează National Post.







Doliu naţional în urma atentatelor

Rusia a fost marţi în doliu naţional, în memoria celor 39 de oameni ucişi în dublul atentat de luni de la metrou. Drapelele au fost coborâte în bernă, iar emisiunile de divertisment au fost anulate. Măsurile de securitate au fost dublate în capitala Rusiei iar poliţiştii înarmaţi sunt la tot pasul. În plus, localnicii nu se mai simt în siguranţă după atentate şi mulţi ruşi evită să mai folosească transportul în comun.

Singurul lucru care le aduce alinare localnicilor este că vinovaţii vor fi găsiţi şi vor plăti. Cel puţin asta au promis liderii ruşi. Camera superioară a Parlamentului rus vrea deja să modifice legislaţia pentru ca teroriştii să poată fi condamnaţi la moarte.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atac Moscova atentat fotografii
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close